dinsdag 5 augustus 2014

Ovenschotel met venkel, tomaat, witte bonen en ricotta

Kidneybonen, zwarte bonen, kikkererwten, black eyed beans. Die eten wij geregeld. In de vriezer liggen meestal diverse soorten bonen zodat ik een gerecht ook hier snel mee kan aanvullen als er een eter meer is. Witte bonen, dat was lang geleden. Dit gerecht is goed bevallen, dus die witte bonen zijn ook aan het repertoire toegevoegd. Stiekem is dit zelfs een beetje witte bonen in tomatensaus.

Wil je toch liever vlees in je gerecht? Dan is de variant met kip en olijven ook een aanrader. 


Ovenschotel met witte bonen, venkel, paprika, tomaat en ricotta

(6 personen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 10 blaadjes salie, in reepjes
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 250 gram tomaat, in blokjes
  • 800 gram gare witte bonen
  • 750 gram venkel
  • 750 gram paprika
  • 500 gram ricotta
  • peper, zout
Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui een paar minuten, voeg de knoflook en salie toe en fruit 1 minuut mee. Voeg 0,25 liter water, het bouillonblokje en de tomaten toe. Breng aan de kook en roer zodat het bouillonblokje oplost. Roer de witte bonen erdoor en zet het vuur uit. Verdeel de witte bonen over de bodem van een grote ovenschaal.
Maak de venkel schoon en snijd elke knol doormidden, en vervolgens over de breedte in plakken van 2-4 mm dun. Verdeel de venkel over de witte bonen en bestrooi met wat zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180C.
Maak de paprika schoon en snijd in stukken van 2 bij 2 cm. Verdeel de paprika over de venkel.
Verdeel de ricotta in dotjes over de paprika en bestrooi met wat zout en peper.
Bak de ovenschotel ± 30 minuten in de oven tot de ricotta lichtgekleurd is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen