maandag 3 november 2014

Bonenburgers, heel veel bonenburgers

badge: thuisafgehaald
Dit recept met kikkererwten heeft het niet gered tot de hoofdprijs, een workshop bij Niven Kunz. Wel was het goed voor een middag wedstrijdkoken en andere bloggers ontmoeten. Antoinette heeft er een leuk verhaal over geschreven.
Ik bleef echter in de bonen. Bonduelle had ook nog samen met Thuisafgehaald een bonenburgerwedstrijd uitgeschreven waar het ging om het delen van de meeste bonenburgers. Om een goede start te maken kreeg iedere deelnemer al een aantal blikken borlottibonen en een recept. Nu ben ik niet zo goed in het volgen van een recept en twee weken lang hetzelfde eten is ook niet zo aantrekkelijk. Ik heb dan ook heel veel verschillende bonenburgers gemaakt. Sommige vegetarisch, andere met ietsjepietsje vlees erdoor. Miniblokjes droge chorizoworst werken erg goed. Mexicaans, Marokkaans, Zuid-Amerikaans (speciaal voor C zonder cavia), Hollands, en zelfs een keer als echte burger op een broodje. Met dank aan mijn afhalers heb ik 53 bonenburgers gedeeld. Daarmee ben ik de Big Bean Chef geworden en krijg een foodtruck aan huis. Heel erg leuk.

In totaal heb ik 7 verschillende bonenburgermaaltijden gemaakt:
  • zwarte bonenburger in een pitabroodje met knoflooksaus en een salade met zoete aardappelen/rucola/witlof/dadel/amandelen/blauwe kaas
  • borlottibonenburger, aardappelgratin en spruitjes/champignons/spekjes
  • blackeyedbeanburger met spek en salie, pompoen uit de oven en venkelappelsalade
  • kidneybonenburger met chorizo erdoor in een tortilla met guacemole en daarbij rijst/mais/paprika/bleekselderij en tortillachips
  • kikkererwtenburger met ingelegde citroen en abrikoos erdoor en daarbij couscous/wortel/venkel/granaatappel en yoghurtkruidensaus
  • kidneybonenburger met mole (saus met oa chili, tomaat, specerijen en chocola), een maisbroodje met kaas, zoete aardappelfriet en ijsbergsla/komkommer
  • bruine bonen/witte bonenburger met gerookte paprika erdoor op een kaiserbroodje met ontbijtspek, augurk, homemade bbqsaus en coleslaw
Hier het recept voor de blackeyedbeanburger met spek en salie

Blackeyedbeanburger met spek en salie

(4-6 burgers)
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels zilveruitjes, grof gehakt
  • blaadjes van 2 takjes salie, fijngehakt
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 2 blikken (a 425 ml) black eyed beans (of 500 gram gare black eyed beans)
  • 25-50 gram paneermeel
  • bloem 
  • olie om te bakken
Bak het ontbijtspek in een droge koekenpan knapperig. Je kunt het ontbijtspek ook tussen 2 velletjes keukenrol leggen en dan in de magnetron op vol vermogen verhitten. Begin met een minuut. Vervang eventueel de velletjes keukenrol en verhit nog een keer. Verkruimel het ontbijtspek.
Verhit de olie in een klein pannetje en fruit de ui even op hoog vuur aan en laat dan op laag vuur zacht worden. Bak de laatste 2 minuten de uitgeperste knoflook mee.
Laat bonen uit blik uitlekken in een zeef. Pureer met een staafmixer 1/4 deel van de bonen met het ei, zout en cayennepeper. Prak de rest van de bonen met een vork kapot. Verdeel de ui, zilveruitjes en salie over de geprakte bonen. Verdeel ook de gepureerde bonen hierover. Meng gelijkmatig door elkaar. Afhankelijk van hoe vochtig het mengsel is meng je er wat meer of minder paneermeel door. Laat een half uurtje staan. Proef of het goed op smaak is. (er zit nu nog rauw ei in, dus als je dat niet wilt, verhit het proefstukje dan even in de magnetron)
Verwarm de oven voor op 180C. Vorm van het mengsel 4-6 burgers. Doe wat bloem in een diep bord en wentel de burgers hier voorzichtig door. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers 2-3 minuten aan elke kant. Laat de burgers in ± 10 minuten verder heet worden in de oven.

Venkelappelsalade: 
Schaaf 1 venkelknol (± 250 gram) fijn op een mandoline. Snijd 1 appel in dunne schijfjes. Meng door elkaar en besprenkel met pompoenpitolie. 

Pompoen uit de oven:
Blokjes flespompoen omscheppen met 2 eetlepels olie en 1 theelepel rode currykruiden (of bv 1/2 kaneel en 1/2 gevijzeld korianderzaad en 1/2 fijngehakte rode peper). Schep de pompoen op de bakplaat of in een grote ovenschaal en doe er een klein scheutje water. Laat op 180C in 30-45 minuten gaar worden.  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen