woensdag 12 november 2014

Prei met geitenkaas, rode wijn en krenten

Dit gerecht van Ottolenghi haalde ik van The Guardian-site vandaan en paste een en ander aan. Ik dacht dat het uit zijn nieuwe boek kwam maar nu ik het voor deze blogpost weer opzocht, kom ik op een recept uit januari 2011. Op zich niet erg belangrijk, het gaat erom dat het lekker is en dat was het. Dit is weer een heel andere manier om prei te eten. Je moet wel zorgen dat de prei goed gaar is, want anders krijg je 'm niet klein. Maar ook weer niet te gaar, want je wilt de stukken wel in zijn geheel uit de pan en op een mooie schaal krijgen.

Prei met geitenkaas, rode wijn en krenten

  • 800 gram ± 1,5 cm dikke prei
  • 200 ml rode wijn
  • 50 ml olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 200 ml water
  • peper, zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 20 gram krenten
  • 1 kleine rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 100 gram zachte geitenkaas
Snijd het kontje van de prei. Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in stukken van 10-15 cm. Het groen kun je in een bouillon gebruiken of in ringetjes snijden, wassen en invriezen en gebruiken in bijvoorbeeld lasagnesaus. Was de prei en snijd eventueel in om ook het zand uit de binnenkant te spoelen. Doe de prei in een pan met de wijn, olijfolie, laurier, knoflook en water en breng -met een deksel op de pan- aan de kook. Laat 30-60 minuten koken tot de prei goed gaar is. Verleg de prei eventueel halverwege zodat ook het andere deel een tijd in het kookvocht ligt. Schep de gare prei in een schaal en bestrooi met peper en zout. Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot er 3 eetlepels over zijn. Meng dit met de suiker, azijn, peper en zout, krenten en rode ui. Laat minimaal een half uur staan. 
Verwarm de prei eventueel nog even voor het serveren, maar koud of lauw kan ook. Verdeel de dressing over de prei en verkruimel de geitenkaas erboven. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen