vrijdag 21 november 2014

Slof met limoen en witte chocolade

Taarten gemaakt met sloffendeeg blijven een traktatie. Dank je wel Judith, dat je daarover geblogd hebt. Sloffendeeg is prima in te vriezen. De hoeveelheid deeg in dit recept is voor 2 kleine taartjes. Deze keer maakte ik de slof in een hartvorm. Niet echt een slof dus. Het hart werd gevuld met limoenpudding en afgewerkt met een ganache van witte chocolade. Weer een lekker combinatie.

Taart van sloffendeeg met limoenvla en witte chocoladeganache

(springvorm van 20 cm doorsnee)
  • 180 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 eidooier *)
  • 250 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 4-5 limoenen
  • 3 eetlepels melk
  • 15 gram custard
  • 25 gram suiker
  • 0,75 dl slagroom
  • 100 gram witte chocolade, fijngehakt
Snij de boter in blokjes en doe ze in een kom. Meng met de suiker, het zout en de eidooier. Dit kan met een handmixer met kneedhaken, maar ook met een keukenmachine. Het mag best iets zacht worden. Kneed bloem en bakpoeder er daarna door. Verpak het deeg in plastic folie (of boterhamzakje) en leg een uurtje in de koelkast.
Pers de limoenen uit. Je hebt 1,75 dl limoensap nodig. Breng het sap aan de kook. Roer de custard en suiker met de melk tot een papje. Roer dit met een garde door het kokende limoensap en laat 1 minuut doorkoken. Laat de vla afkoelen.
Verdeel het deeg in twee delen. Het ene deel gebruik je nu, het andere deel kun je invriezen of nog een paar dagen in de koelkast bewaren.
Verwarm de oven voor op 170C.
Rol het deeg uit tot een ronde lap van 20 cm doorsnee. Leg in de vorm. Verdeel de limoenvla over het deeg, maar laat 1,5 cm buitenrand vrij. Bak de taart in 30-40 minuten lichtbruin. Laat afkoelen in de vorm.
Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Verwarm de slagroom tot bijna kokend en giet de hete room over de chocolade. Laat even staan en roer dan door elkaar. Giet de ganache over de taart en laat nog zeker een uur opstijven in de koelkast.

*) Gooi het eiwit niet weg. Bewaar in de koelkast en bak er later, samen met een extra ei, een omeletje van. Of vries het in in een gelabeld diepvrieszakje en gebruik het later in meringue.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen