dinsdag 9 december 2014

Geroosterde pastinaak, kweepeer en knolselderij met gember en bulgur

kweepeer-pastinaak-knolselderij-oven-geroosterd-receptAls ik het woord "kweepeer" zeg, krijg ik best vaak vragende reacties. Is dat een peer of zo? Min of meer. Het is geen perenras, maar een lid va de rozenfamilie en wel nauw verwant aan peren en appels. De vrucht is geel tot geelgroen, keihard, een gewicht van 400 gram per stuk is niet raar, en heeft qua vorm best wat weg van een peer. Ze groeien aan een boom, zijn rijp in september-oktober en schreef ik al dat ze keihard zijn? Je kunt een kweepeer dus niet rauw eten. Hij moet eerst gekookt, gestoofd, gesmoord worden. Naast gelei, jam, moes kun je er ook heerlijk hartige dingen van maken. De midden-oosterse keuken kent genoeg inspiratie daarvoor.

In recept dat ik als inspiratiebron gebruikte, werd de salade bestrooid met wat grofgehakte amandelen. Ik bestrooide het gerecht met blokjes witte kaas en granaatappelpitten. Het eerste lijkt me lekker; van het tweede kan ik zeggen dat het lekker was.


Geroosterde pastinaak, kweepeer en knolselderij met bulgur

  • 750 gram kweepeer
  • 750 gram pastinaak
  • 500 gram knolselderij
  • 3 + 1 + 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels komijnzaad (of anders in gemalen variant)
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2 + 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 ui, in halve ringen
  • 200 gram volkorenbulgur
  • 1 in zout ingemaakte citroen 
  • 4 bolletjes gember, fijngehakt
  • sap en rasp van 1 citroen
  • handje verse koriander
Breng ruim 1 liter water aan de kook in een pan.
Schil de kweepeer, snijd doormidden en snijd elke helft in de breedte in schijfjes van ± 1 cm dik. Snijd het klokhuis eruit. Doe de kweepeer in de pan met het kokende water en laat met een deksel op de pan op laag vuur pruttelen tot de kweepeer zacht begint te worden maar nog niet uit elkaar valt. Begin na ± 10 minuten met controleren. Schep de kweepeer met een schuimspaan op een bord en laat even uitdampen.
Terwijl de kweepeer voorkookt schil je de pastinaak en knolselderij. Snijd beide in partjes van ± 1 bij 5 cm. Houd ze wel apart van elkaar.
Verwarm de oven voor op 200C.
Kook de pastinaak 3-5 minuten voor en schep met een schuimspaan op een bord.
Kook dan de knolselderij 3-5 minuten. Giet af en laat even uitdampen zonder deksel.
Maak terwijl de groente kookt de marinade. Meng hiervoor olijfolie, kurkuma, komijn, peper en 2 eetlepels gembersiroop en zout naar smaak.
Doe de kweepeer en pastinaak bij de knolselderij in de pan en meng de marinade erdoor. Doe alles in een grote ovenschaal en rooster de groente in ± 45 minuten lichtbruin. Als je een heteluchtoven met grilcombinatie hebt, gebruik die dan. Schep de groente tussentijds een keer om.
Verhit een lepel olijfolie in een koekenpan en bak de uiringen op laag vuur tot ze lichtbruin en zacht zijn.
Doe de bulgur in een kom, bestrooi met zout en overgiet met ± 2,5 dl kokend water. Laat afgedekt ± 10 minuten staan tot het water is opgenomen. Roer de bulgur los met een vork.
Verwijder het vruchtvlees uit de ingelegde citroen. Dit gebruik je niet. Hak de schil in kleine stukjes. Meng de citroenschil, gemberstukjes, citroensap, citroenrasp, 2 eetlepels olie en wat zout en peper tot een dressing. Roer deze door de bulgur. Meng ook de ui door de bulgur.
Schep een deel van de groente even uit de ovenschaal. Verdeel de bulgur erover en schep hierop weer de rest van de groente. Bestrooi met koriander.

(geïnspireerd door een recept in BBC GoodFood - birthday issue 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten