donderdag 11 december 2014

Pompoen mac & cheese

Ergens las ik een recept over een macaroni en kaas - of mac & cheese zoals de Amerikanen zeggen - met pompoen, maar toen ik ging koken kon ik het niet meer terugvinden. Geen ramp, want ik ben niet echt een receptenkoker. Bij de mac&cheese gaf ik nog een frisse venkelsalade.

Pompoen mac & cheese

(6 personen)
  • 1 grote flespompoen (1,5 kilo)
    afbeelding mac-en-cheese met pompoen
  • 2 + 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1-2 rode pepers, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • half bosje salie (± 30 blaadjes), fijngehakt
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 8 dl melk
  • 250 gram oude kaas, geraspt
  • 500 gram pipe rigate (of andere gedroogde pasta, maar wel een relatief grote vorm)
  • 2 bolletjes mozzarella
  • 4 eetlepels zilveruitjes, grof gehakt
Schil de pompoen, snijd doormidden, verwijder de pitten en draden en snijd in blokjes van ± 2 cm. Hak 250 gram van de pompoen in nog kleinere stukjes en doe die in een pan met een bodempje water. Breng aan de kook en kook de pompoen in ± 10 minuten zacht. Giet af stamp fijn. 
Verwarm de oven voor op 180C. Schep de rest van de pompenblokjes om met 2 eetlepels olie, de cayennepeper en zout naar smaak. Leg op een bakplaat en giet er een half kopje water bij. Laat de pompoen in ± 30 minuten gaar worden. Schep halverwege een keer om. 
Verhit de ene lepel olie in een kleine koekenpan en fruit de ui en peper een paar minuten. Voeg de knoflook en salie toe en fruit nog een paar minuten. 
Laat de boter smelten in een pan, maar laat niet bruin worden. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en roer tot de bloem door de boter is opgenomen. Laat op heel laag vuur een paar minuten garen (=roux). Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe en roer na elke toevoeging tot de klontjes zijn verdwenen. Laat de saus een paar minuten zacht pruttelen en zet dan het vuur uit. Roer 150 gram van de geraspte kaas er kort door en laat dan rustig staan tot de kaas gesmolten is. Roer het uimengsel erdoor. Meng ook de pompoenpuree (niet de blokjes) erdoor. Proef of er zout of nog meer pit door moet. 
Kook de pipe rigate volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af. Meng de gare pompoenblokjes door de pasta. 
Snijd de mozzarella in blokjes. 
Verdeel de helft van de pasta over 2 ovenschalen. Giet er een beetje kaassaus over en verdeel de mozzarella en zilveruitjes erover. Schep hierop de rest van de pasta en giet hierover de rest van de saus. Duw alles een beetje aan. Bestrooi de bovenkant van de mac & cheese met de rest van de geraspte kaas. Zet nog 20 minuten in de oven tot alles gloeiend heet is en de kaas een korstje vormt. Gebruik eventueel de gril erbij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen