donderdag 8 januari 2015

Babi ketjap met aubergine

Met een van de laatste keren thuisafgehaald bij mij thuis* maakte ik een rijsttafel om te vieren dat onze nieuwe tafels er waren. Wij zijn lang op zoek geweest naar een tafel met maar 1 poot, maar nu staat er in drievoud iets moois. Een van de gerechten die ik toen maakte was babi ketjap met aubergine erdoor. Dat was erg lekker. Zo lekker dat ik het nog een keer maakte, er foto's van maakte en er een blog aan wijd. Het oorspronkelijke recept komt van aziatische ingrediënten, waar je meteen kunt lezen over welke ketjap je dan moet gebruiken. 

Waarom de aubergine?  Bij dit soort suddergerechten vind ik altijd dat je zoveel vlees eet. Of je verhouding rijst/saus gaat er helemaal aan, of je eet zo 200 gram vlees per persoon. En dat vind ik gewoon een beetje veel. Ik koos voor aubergine omdat die ook een tijd moet sudderen om lekker zacht te worden en de saus ook goed opneemt. Natuurlijk is het ook gewoon lekker. 


Babi ketjap met aubergine


  • 750 gram hamlappen
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 cm gemberwortel
  • 1 kilo aubergine
  • 2-3 eetlepels rijstazijn
  • 30 gram gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 200 ml ketjap manis
  • eventueel maizena om te binden
Snijd de hamlappen in blokjes van 1 cm. Verhit de helft van de olie in een grote braadpan en bak de helft van het vlees aan tot het lichtbruin is. Schep uit de pan op een bord, doe een lepel olie in de pan en bak de andere helft van het vlees ook lichtbruin. Schep ook op het bord.
Snijd, terwijl het vlees bakt, de ui, knoflook en gember fijn. Je kunt het ook nagenoeg pureren in een kleine blender. Verhit de laatste olie in de pan en bak het uimengsel een paar minuten. 
Snijd de aubergines in blokjes van 1 cm. Voeg ze toe aan de pan en schep op hoog vuur een paar minuten om. Doe dan het vlees er weer bij. 
Roer de suiker, azijn en ketjap door elkaar en voeg, samen met 1 deciliter water, toe aan de aubergine en vlees. Breng aan de kook en laat daarna op laag vuur 30 minuten sudderen. Schep tussentijds een keer om. 
Bind de saus eventueel met aangemaakte maizena. Proef of er nog ketjap, azijn of suiker bij moet. 


Serveer met rijst en bijvoorbeeld roergebakken spitskool.

*)Aanstaande dinsdag is er weer een. Erbij zijn? Klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen