zaterdag 24 januari 2015

Freekeh met geroosterde spruitjes, knolselderij en witte kaas

Zijn we net een beetje gewend aan quinoa en spelt, is er weer iets nieuws: Freekeh. Nieuw in Nederland dan. Het komt oorspronkelijk uit de Midden-oosterse keuken en daar wordt het al heel lang gebruikt. Freekeh is tarwe, die jong geoogst wordt. Het wordt iets gedroogd en daarna wordt met vuur het kaf en stro verwijderd. De tarwekorrels worden daarbij geroosterd en krijgen een ietwat nootachtige smaak. Vervolgens worden de tarwekorrels gebroken. Om het te kunnen eten moet je het nog koken.

Ik had het 2 jaar terug bij Masterchef Australie voorbij zien komen, en ook in Ottolenghi-recepten. Dus ik wou het ook wel eens proberen. Kwam dat even goed uit dat KOHW Artisangrains als klant heeft. In de foodybox die ik na een gezellig All you need is .... Foodevenement in december mee mocht nemen zat een doosje freekeh.

Freekeh met geroosterde spruitjes, knolselderij en witte kaas


  • 1 kleine rode, heel fijn gesnipperd
    afbeelding-freekeh-spruitjes
  • 1 theelepel frambozenazijn
  • 1 kilo spruitjes
  • 1 kilo knolselderij
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 1 theelepel srirachasaus (of sambal; gebruik dan iets meer)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 gram freekeh
  • 250 gram witte kaas, in blokjes
  • 1 klein appeltje, in kleine blokjes
Meng de ui met de frambozenazijn en een lepel water en verwarm 20 seconden in de magnetron. Maak de spruitjes schoon. Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de spruitjes 3 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. 
Schil de knolselderij en snijd ze in stukjes zo groot als de spruitjes. Kook ze na de spruitjes in dezelfde pan ook 3 minuten. Schep uit de pan - dan gebruik je het water straks voor de freekeh. Of giet af - en dan breng je straks nieuw water aan de kook voor de freekeh. 
Meng sinaasappelsap, honing, azijn, srirachasaus door elkaar. Doe de knolselderij in een grote ovenschaal en meng de marinade erdoor. Verdeel de spruitjes over de knolselderij en strijk de olie erover uit. Rooster de groente 45 minuten in een oven van 190. Schep tussentijds een keer om. Eventueel kun je ook de gril er een tijdje bij aan zetten zodat de groente op sommige plekjes een bruin korstje krijgen. 
Als de groente nog 20 minuten moet, breng dan water aan de kook voor de freekeh. Volgens de verpakking een liter, maar dat kan best wat minder. Kook de freekeh 15 minuten. Giet af. 
Meng de gare groente en de freekeh door elkaar. Verdeel de witte kaasblokjes erover. 
Meng de appel door de uisnippers en verdeel dit over het gerecht. 

Je kunt freekeh kopen bij de AH maar je kunt het in dit recept ook vervangen door bulgur. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen