dinsdag 6 januari 2015

Hartige taart met champignons en gekarameliseerde wortels

Met kerst bij mijn ouders thuis had iedereen wat lekkers meegenomen. Een zusje maakte sgroppino en minipizzaatjes, een broertje blini's met zalm en pastasalade, een zusje kipballetjes en pompoensoep, een moeder ovenratatouille, een vader garnalencocktail, en ik deze taart met gekarameliseerde wortels en ik nam ook tiramisu mee. Allemaal lekker.

Bij het maken van deze taart heb ik geleerd dat het plastic velletje dat tussen de velletjes bladerdeeg zit, prima een half uur in de oven kan....en de taart dan nog gewoon eetbaar is.



Hartige taart met champignons en gekaramelliseerde wortels

(rechthoekige quichevorm met losse bodem van ± 20 bij 20 cm)
  • 600 gram wortels (liefst geel, paars en oranje)
    foto-gekarameliseerde-wortels
  • 10 + 10 gram boter
  • 1 + 1 eetlepel suiker
  • 7 velletjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • boter en paneermeel voor invetten
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 eetlepel boter
  • 1 teentje knoflook
  • 10 blaadjes salie, in reepjes
  • 1 ei
  • 100 ml crème fraîche
  • peper, zout
Schil de wortels. Snijd ze in de lengte in repen van ± 5 mm dikte en op een lengte die bij je vorm past. Houd de paarse wortels gescheiden van de oranje en gele. 
Breng wat water aan de kook. Kook hierin de oranje en gele wortelrepen 3 minuten. Schep ze uit de pan op een bord. Kook daarna de paarse wortelrepen 3 minuten en schep op een ander bord. 
Verhit 10 gram boter in een koekenpan. Doe de oranje en gele wortelrepen erbij. Bestrooi met de suiker. Laat op hoog vuur 2 minuten karamelliseren. Doe dan een deksel op de pan en laat nog 5 minuten op laag vuur smoren. 
Doe hetzelfde met de rest van de boter en suiker en de paarse wortelrepen. 
Vet de vorm en bestrooi met paneermeel. Leg alle velletjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm te bekleden. Zet de beklede vorm zolang terug in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Snij de champignons in kwarten. Verhit de boter in een koekenpan. Fruit de knoflook even aan. Voeg de champignons toe en bak op hoog vuur tot de champignons bruin zijn en het vocht verdampt is. Roer de salie door de champignons. 
Klop het ei los met de crème fraîche en breng op smaak met flink peper en wat zout. Roer de champignons erdoor. Verdeel dit over de deegbodem. 
Bak de bodem met champignons 25 minuten. 
Verdeel dan de wortelrepen in een mooi patroon (bewaar de uitgelopen karamel) over de champignons. Bak de taart nog 15-25 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is. 
Haal de taart uit de oven en bestrijk met de bewaarde karamel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen