dinsdag 20 januari 2015

Salade van winterpostelein, grapefruit, basilicum en witlof

Mijn interpretatie van een Ottolenghi-salade. Op de een of andere manier wil ik altijd in januari/februari iets met waterkers maken, en dan is dat niet in het seizoen. Toen viel mijn oog op de winterpostelein en werd ik helemaal gelukkig. Dat had ik ooit wel eens in een groentepakket zitten en is erg lekker. Zo vaak zie je het niet. In deze salade is het een prima vervanger van de waterkers die er oorspronkelijk in zat. Verder heb ik ook met de verhoudingen lopen spelen, dus eigenlijk is het gewoon een salade van Johanneke geworden. 


foto-winterpostelein


Salade met winterpostelein, grapefruit, basilicum en witlof

  • 2 roze grapefruits
  • 2 theelepels suiker
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 stronkje witlof (150-200 gram)
  • 150 gram winterpostelein
  • 1 bosje basilicum
Schil de grapefruits zo dik dat het je het wit ook meeschilt. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Knijp ook de vliezen goed uit. Zet de partjes opzij.
Breng het sap met de suiker en de (hele) chilipeper aan de kook en laat tot de helft inkoken. Laat afkoelen. Meng het daarna met de olijfolie en het citroensap tot een dressing. Proef of er zout of peper bij moet. 
Snijd de witlof in de lengte in reepjes. 
Was de winterpostelein en slinger deze droog.
Haal de blaadjes van de basilicum.
Meng het uitgelopen sap van de grapefruitpartjes nog even met de dressing. 
Schep alles in een grote schaal voorzichtig door elkaar en eet direct. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen