zaterdag 7 februari 2015

Hartige taart met pompoen, blauwe kaas en membrillo

Het idee om membrillo op deze manier te verwerken komt uit Plenty More van Ottolenghi. Het klinkt een beetje vreemd, omdat ik mijn membrillo meestal in kleine blokjes bij een kopje koffie eet. Aan de andere kant, membrillo is een klassieke begeleider van manchego, de pittige schapenkaas uit Spanje. Ik vond het in elk geval een geslaagde combinatie zo. 


Hartige taart met pompoen, blauwe kaas en membrillo

(quichevorm met losse bodem van 24 cm doorsnee)
  • 150 gram bloem
  • 50 gram volkorenmeel
  • snuf zout
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 1 kilo (muskaat)pompoen (schoon gewicht), blokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eieren
  • 1 deciliter slagroom
  • 1 deciliter crème fraîche    
  • peper, zout
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 150 gram fourme d'ambert, in kleine blokjes
  • 100 gram membrillo, in kleine blokjes
  • 1 rode ui, in kwartringen
  • 1 theelepel frambozenazijn
Meng de bloem, zout, maanzaad en boter in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Meng er 1 lepel koud water door en meng snel tot een deegbal. Voeg iets meer water toe als dat nodig is. Verpak de bal in plastic folie (of gebruik een boterhamzakje) en laat een half uurtje (of langer) in de koelkast rusten. 
Knip bakpapier op maat van de bodem van de vorm en leg het in de vorm. Vet de zijkanten in. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Deegbodem en pompoen kunnen tegelijk in de oven. 
Rol het deeg uit tot een cirkel van 28 cm doorsnee en leg deze in de vorm. Leg hierop weer een vel bakpapier of siliconenvel. Verzwaar met een blindbakvulling (bijv. overjarige gedroogde peulvruchten - her te gebruiken voor dit doel). Bak de deegbodem 20 minuten met de blindbakvulling. Verwijder deze dan en ook het vel waarop dit lag en bak nog 15 minuten. 
Meng de kaneel met de olie. Schep dit door de pompoenblokjes, samen met wat zout. Verdeel de pompoen over een bakplaat en rooster de pompoen in 30-40 minuten gaar. Laat de oven aan. 
Terwijl de pompoen in de oven zit, kun je de eivulling maken. Klop hiervoor de eieren los met de slagroom en crème fraîche en breng op smaak met peper, zout en tijm. 
Meng de ui met de azijn en een lepel water en verwarm even in de magnetron. Laat staan totdat je de taart gaat vullen en giet dan af. 
Verdeel de pompoen over de voorgebakken bodem. Giet het eimengsel erover. Verdeel de blokjes fourme d'ambert, blokjes membrillo en de uiringen erover. Bak de taart in 35-40 minuten gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen