zondag 15 februari 2015

Mexicaanse zwarte bonensoep met mais en groene kool

Okee, die groene kool is niet echt mexicaans, maar de rest van de ingrediënten komt toch veel voor in de Mexicaanse keuken. Een heerlijke, verwarmende en voedzame soep. Ik bakte er nog brood bij omdat versgebakken brood altijd zo lekker is. Mannetje Q eet - met het brood - ook lekker van de soep; zonder brood gaat het niet zo snel naar binnen.
Ik denk dat je van dit soort soepen nooit teveel maakt. De volgende dag bij lunch is een kop ervan ook heerlijk. Verder heb ik een grote vriezer waar eventuele restjes hun plek krijgen.

Nog een soort van Mexicaanse soep is deze met kidneybonen. Of je maakt gewoon je eigen variant door een combinatie van dit en dat recept. 



Mexicaanse zwarte bonensoep met mais en groene kool

  • 500 gram gedroogde zwarte bonen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1-2 rode pepers, gehakt
  • 2 theelepels komijnzaad (mag ook gemalen)
  • 2 theelepels korianderzaad (mag ook gemalen)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 3 blikken gepelde tomaten
  • 2 groentebouillonblokjes
  • zout
  • 1 blikje mais (300 gram)
  • 1 kleine groene kool
  • verse koriander
Week de bonen een nacht in ruim koud water. 
Breng de bonen de volgende dag aan de kook en kook ze in ± 1 uur gaar. Giet af. 
Pureer de helft van de bonen met de inhoud van 1 blik tomaten en het vocht uit de andere 2 blikken. 
Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Fruit de ui, knoflook en peper een paar minuten. Voeg dan komijn, koriander, oregano en paprika toe. Voeg de bonentomaatpuree en 1,5 liter water toe. Breng aan de kook en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Laat de soep 10 minuten pruttelen. 
Snijd de kool in dunne reepjes en de achtergehouden tomaat in stukjes. Voeg toe aan de soep en laat nog 10 minuten pruttelen tot de kool beetgaar is. Proef de soep en breng verder op smaak met zout of nog iets pittigs. Voeg de mais en de hele bonen toe en laat nog 5 minuten meewarmen. 
Schep in kommen en bestrooi met verse koriander naar smaak. Een schepje zure room erin is ook lekker. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen