woensdag 11 februari 2015

Salade met gerookte bietjes, rijst en amandelen

Bietjes roken: het werkt. Ik deed het eerder. Waarom is dat eigenlijk al zo lang geleden? Het werkt namelijk echt. Dit gerecht ziet er namelijk saai uit: bietjes en rijst, wat is daar nu zo bijzonder aan? Maar dan proef je gerookte bietjes, en daarmee wordt dit gerecht ineens naar een ander niveau getild.
Wanneer je geen rookpan hebt, en toch geïnspireerd raakt door dit recept, kun je ook in plaats van gewone amandelen gerookte amandelen gebruiken. Dan heb je toch een klein beetje rooksmaak in je salade.

Salade met gerookte bietjes, rijst en amandelen

  • 1 kilo (rauwe) bietjes
  • 200 gram rijst
  • 1 citroen, sap en rasp
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels geraspte mierikswortel (liefst vers)
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 1 theelepel honing
  • 150 gram gezouten amandelen, grof gehakt
Kook de bietjes in ± 1 uur gaar. Laat iets afkoelen en pel ze. Snijd de helft van de bietjes doormidden en rook ze 10 minuten in de rookpan. Snijd daarna alle bietjes in blokjes. 
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. 
Meng citroensap en -rasp, de olie, de mierikswortel, tijm en honing door elkaar. Proef op peper en zout. Meng dit door de nog warme rijst. 
Meng de rijst en bietjes door elkaar. Verdeel over een schaal en bestrooi met de amandelen. 
Serveer lauwwarm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten