donderdag 19 februari 2015

Spruitjes met pomelo en steranijs

De laatste keer thuisafgehaald bij mij thuis was weer een Ottolenghi-feestje. Deze keer - meer of minder - uit Plenty More. Bij de mungbonen met wortel, de pompoen met chiliyoghurt en deze spruitjes heb ik wel bijna het recept gevolgd. De knolselderij was vagelijk gebaseerd op een recept en de rijstsalade met gerookte bietjes dankt zijn bestaan meer aan de foto bij het recept dan het recept zelf. 

Ik kook meestal teveel. Het lekkere van zoveel gerechten is dat alles door elkaar ook heerlijk de volgende dag als lunch smaakt.

Ik zelf proefde bij deze spruitjes de steranijs niet echt terug. Als ik het nog een keer zou maken, zou ik de steranijs grof hakken en misschien wat meer gebruiken. 


Spruitjes met pomelo en steranijs

  • 50 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 3 steranijs
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 pomelo
  • 500 gram spruitjes
  • 150 gram sjalotjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • verse koriander
Breng suiker, kaneelstokje, steranijs en 50 ml water aan de kook. Laat de suiker oplossen en zet dan het vuur uit. Roer het citroensap erdoor en laat afkoelen. 
Maak de pomelo schoon. Verwijder witte vliezen en breek het vruchtvlees uit de vrucht. Breek elk partje in stukjes en doe ze in een kom. Doe de afgekoelde siroop erbij en laat minimaal een uur marineren. Langer kan prima. 
Maak de spruitjes schoon en snijd ze in 2-3 plakjes. Pel de sjalotjes en snijd ze ook in 2-3 plakjes. Breng water aan de kook met wat zout. Kook de spruitjes hierin 2 minuten en spoel ze dan af met koud water en laat ze uitlekken. Meng de spruitjes, sjalotjes en de olijfolie in een ovenschaal. Rooster de spruitjes in een oven van 200C ± 30 minuten tot ze een beetje beginnen te verkleuren. 
Giet de pomelo af en vis de steranijs en het kaneelstokje eruit. Meng de spruitjes met de pomelo en meng er een klein beetje van de siroop erdoor. Breng verder op smaak met peper en zout. Bestrooi met koriander. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen