dinsdag 24 maart 2015

Brownietaart met frambozen en witte chocoladeganache

Thuisafgehaald bestaat al weer 3 jaar. Om dat te vieren werd iedereen opgeroepen om feesttaarten
aan te bieden. Vorige week maakte ik al een appeltaart met een kruimellaagje. Mannetje Q was heel boos dat ik de helft aanbood op thuisafgehaald. Van deze heerlijke chocoladetaart met frambozen en een vleugje kardemom en natuurlijk heel veel chocolade bood ik ook een stukje aan. Maar die wilde niemand afhalen. Hadden wij lekker meer.

Het idee van de kardemom door de ganache en de krullen komt uit de BBC Good Food van maart 2015. Ik gebruikte wel minder room in de witte chocolade ganache. Het oorspronkelijk recept ging uit van 1:1 maar ik was bang dat de ganache dan niet zou opstijven. Ik denk dat dat een goede keuze was, want de laag die ik nu kreeg hield ook maar net. Om de kardemomsmaak in de ganache te krijgen werd de gecrushte kardemom (zaad en huls) een tijdje (ik liet het zelfs een tijd staan) trekken in de warme room. Maar ik proefde de kardemom eigenlijk niet terug. In het recept ga ik dan ook uit van tot poeder gevijzelde zaadjes die je gewoon in de room laat zitten.

Brownietaart met frambozen en witte chocoladeganache

(springvorm 22 cm doorsnee)
  • 90 gram boter, in blokjes
  • 90 gram pure chocolade, gehakt (of gebruik druppels)
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 60 gram suiker
  • snufje zout
  • 30 gram cacao
  • 70 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 6 kardemompeulen
  • 1,2 deciliter slagroom
  • 30 gram suiker
  • 250 gram (diepvriesframbozen)
  • 1 blaadje gelatine
  • 2 eetlepels frambozenlimonadesiroop
  • 200 gram witte chocolade
  • 10 gram pure chocolade
  • drupje room of melk
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm. Vet de zijkanten in en bestrooi met bloem of paneermeel. 
Verwarm de oven voor op 160C. 
Doe de boter en de chocolade in een hittebestendige kom en hang deze boven een pan met daarin een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten. Roer af en toe rustig door het mengsel. 
Klop de eieren met de suiker 5 minuten tot een luchtig mengsel. Meng het boterchocolademengsel erdoor. Meng daarna cacao, zout, bakmeel en bakpoeder erdoor. Verdeel het beslag over de vorm en bak de browniebodem in ± 20 minuten gaar. Laat de bodem afkoelen. 
Peuter de zaadjes uit de kardemompeulen en wrijf ze fijn in de vijzel. Breng met de slagroom en de suiker tegen de kook aan. Roer zodat de suiker oplost. Zet het vuur uit en laat staan tot je bovenste laag gaat maken. 
Pureer de frambozen. Week het blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm de limonadesiroop en los de uitgeknepen gelatine hierin op. Roer de gelatine goed door de frambozen. Giet de frambozenpuree over de chocoladebodem en laat ± 2 uur opstijven in de koelkast. 
Doe de witte chocolade in een hitte bestendige kom. Verhit de slagroom weer. Giet de room over de chocolade. Laat een paar minuten staan en roer dan goed door. Giet de witte chocoladeganache over de frambozenlaag en laat 15 minuten opstijven in de koelkast. 
Smelt ondertussen de pure chocolade en roer er een drupje room of melk door. Laat een paar druppels op de witte chocoladelaag vallen en trek vanuit het midden met een cocktailprikker krullen. Laat de taart nog minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. 

1 opmerking: