zondag 12 april 2015

Broodje merguez met humus en koolsalade

Vrijdagavond voor het eerst dit jaar buiten gegeten. Heerlijk in het zonnetje. Ook echt vrijdageten. Een beetje fastfoodachtig, ook al was het niet heel snel klaar. Ik bakte de broodjes zelf. Het recept komt uit een Delicious van een tijdje terug waarin een aantal broodjes worst stonden. Ik voegde wel iets meer vocht toe. De humus maakte ik ook zelf. Meestal week ik gedroogde kikkererwten, kook ze en vries ze in. Maar voor humus koop ik een pot bij de turkse supermarkt, omdat die net wat minder droog zijn en daardoor makkelijker pureren. Het andere sausje bestond uit yoghurt, mayo en ingelegde citroen door elkaar roeren; die mayonaise maakte ik dan weer niet zelf. Erbij ook nog een koolsalade. Want ook al lijkt het fastfood, een beetje groenvoer moet er wel bij. Hier de recepten voor de broodjes, humus en koolsalade.


Vergeet ik trouwens toch nog wel iets essentieels te noemen. Het worstje! Ik kocht merguezworstjes bij de turkse slager. Er kwam redelijk wat vet uit, maar ze waren wel lekker. De volgende keer als we gaan bbq-en moeten die worstjes ook meedoen.

Broodjes voor een broodje worst

(14 stuks)
  • 4 deciliter melk (lauw)
  • 15 gram gedroogde gist
  • 760 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 15 gram suiker
  • 1 ei
Meng de gist door de lauwe melk en laat even staan.
Doe bloem, zout en suiker in de kom van de broodbakmachine. Giet de melk erbij en kneed ± 10 minuten. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het deeg ± 1,5 uur rijzen.
Verdeel het deeg in 14 gelijke stukjes. Duw ze iets plat, vouw de randjes naar binnen, keer om en rol met de palm van je hand eromheen gevouwen tot een bolletje. Rol dit weer iets langwerpiger van vorm zodat je min of meer een puntje krijgt.
Leg de broodjes op een ingevette bakplaat en dek weer af met een vochtige theedoek. Laat nog een uurtje rijzen.
Verwarm de oven voor op 180C.
Klop het ei los met een beetje water. Doe ± 1/4 in een kommetje en bestrijk hiermee de broodjes lichtjes. De rest van het ei gebruik je nu niet, maar daar kun je nog prima een eitje mee bakken.
Bak de broodjes in 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster. 

Humus

  • pot kikkererwten van 400 gram 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tahin
  • wat zout
  • 1/4 theelepel komijnpoeder
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
Giet de kikkererwten af maar vang het vocht op.
Pureer de kikkererwten met de rest van de ingrediënten tot een smeuïg geheel. Voeg eventueel een klein beetje van het vocht toe. 

Witte koolsalade

  • 1 deciliter yoghurt
  • 2 theelepels honing
  • 2 theelepels mosterd
  • paar takjes dille, fijngehakt
  • peper, zout
  • 2 groene paprika's (± 300 gram)
  • 2 wortels (± 200 gram)
  • 500 gram witte kool
Meng yoghurt, honing, mosterd en dille tot een dressing. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Schaaf de paprika en kool fijn en rasp de wortels. Het is handig om hiervoor een keukenmachine te gebruiken. Meng de dressing goed door de groente en masseer de groente een beetje met je handen. Laat een uurtje intrekken. 

Worstjes

  • 14 merguezworstjes van 50-60 gram per stuk
  • beetje olie
Verhit de olie in een koekenpan. Bak de worstjes in ± 10 minuten gaar. Draai halverwege om. 

Samenstellen

Snijd een broodje open. Besmeer met humus en druppel er wat citroenmayo over. Beleg met wat koolsalade en een worstje. Dek af met de bovenkant van het broodje. Serveer de rest van de koolsalade er apart bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen