woensdag 22 april 2015

Hartige taart met spinazie, dille en zalm

"O, er zit ook zalm in", riep mannetje Q enthousiast na het nemen van een hap van deze hartige taart.
Dat had hij niet verwacht. Hij kreeg namelijk een eigen, klein taartje dus kon het ook niet vanaf de zijkant zien. Dus een succes deze quiche met zalm, dille en spinazie.

Het schoonkrijgen van de vorm is altijd wat minder een succes. Ik heb quichevormen van Dille & Kamille (zwarte en vertinde) en beide zijn heel moeilijk schoon te krijgen. Ik probeer een deegbodem zonder scheurtjes te krijgen en leg een vel bakpapier op de bodem, maar toch lekt er vaak wel iets ei in de vorm zelf. Dat is heel lastig er weer uit te krijgen. Ei is wat dat betreft net industriële lijm. Als iemand een gouden tip heeft, ik hoor hem graag. 


Hartige taart met spinazie, dille en zalm


(quichevorm met losse bodem, doorsnee 22 cm of een vierkante van ± 23 bij 23 cm)
  • 150 gram bloem
  • 50 gram volkorenmeel
  • 100 gram ijskoude boter, in blokjes
  • 1 theelepel venkelzaad, iets gevijzeld
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 400 gram wilde spinazie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1/2 klein rood scherp pepertje, heel fijn gehakt
  • 3 eieren
  • 1 deciliter crème fraîche
  • 1/2 bosje dille, fijngehakt
  • 150-200 gram gerookte zalm, in plakjes
Meng bloem, meel, boter en venkelzaad in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg het water toe en meng snel tot een samenhangend deeg. Doe de deegbal in een plastic zakje en laat een uurtje (of langer) in de koelkast rusten.
Vet een quichevorm in en leg eventueel een vel bakpapier op de bodem. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Rol het deeg uit tot een lap iets groter dan de oppervlakte van de vorm en leg het deeg in de vorm. Duw de randjes mooi om en aan. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op de bodem en leg hierop een steunvulling (bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten die je hiervoor opnieuw kunt gebruiken). Bak het deeg 20 minuten met de steunvulling. Verwijder die dan samen met het bakpapier en bak nog 15 minuten. 
Was ondertussen de spinazie en hak (inclusief de stelen) grof. Verhit de olie in een wok en fruit knoflook en peper even aan. Voeg de spinazie toe en laat deze terwijl je hem omschept slinken. Bestrooi met een klein beetje zout. Laat uitlekken in een zeef. 
Klop de eieren met de crème fraîche los. Roer de dille erdoor. Je hoeft geen zout te gebruiken want de gerookte zalm is zout. 
Verdeel de zalm over de bodem van de voorgebakken bodem. Verdeel de spinazie erover en giet het eimengsel erover. Bak de taart nog ± 25 minuten op 180C tot de vulling gestold is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen