woensdag 1 april 2015

Paaskrans - zoete broodkrans met abrikozenvulling

Vorig jaar maakte ik voor tweede paasdaag deze zoete broodkrans. Ik zag 'm op de blog van Caroline voorbij komen, maar hij komt oorspronkelijk uit "Rutger bakt". Hij ziet er ingewikkeld uit maar je knipt gewoon met een schaar inkepingen in de krans. 
Ik maakte geen glazuur voor over de krans, maar bestreek 'm direct uit de oven wel even met wat water voor een glans. 
Doordat ik een beetje te lang gewacht heb met dit stukje schrijven weet ik niet meer precies wat voor vulling ik gebruikt heb. Of ik precies het recept van Caroline heb gevolgd of dat ik bijvoorbeeld de rozijnen heb weggelaten. De mee-eters toen zijn professioneel rozijnenuitpeuteraar. Ik heb nu iets opgeschreven waarvan ik denk dat ik dat heb gedaan. 

Het is lekker om de abrikozen de avond ervoor al in de amaretto te zetten. 

Paaskrans

afbeelding-paaskrans-zoet-brood
  • 400 gram bloem
  • 1,75 deciliter melk, lauwwarm
  • 1 ei, losgeklopt
  • 8 gram zout
  • 10 gram gist
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram zachte boter
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 2 eetlepels amaretto
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel citroenrasp (potje)
  • 50 gram boter
  • 1 ei, losgeklopt
  • 25 gram bloem
  • 1 appel, in stukjes zo klein als de abrikoos
Knip de abrikozen in stukjes en doe ze samen met de amaretto in een kom. Laat een paar uur of een nacht wellen. Als je dit vergeten bent, verwarm dan even kort samen in de magnetron en laat nog wel minimaal 30 minuten wellen. 
Doe de ingrediënten voor het deeg in de vorm van de broodbakmachine en kneed ± 10 minuten. Vet een kom in met wat olie en doe het deeg hierin. Keer de bal 1 keer om. Dek de kom af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen. 
Maal de walnoten fijn in een kleine keukenmachine. Meng de basterdsuiker, citroenrasp, boter, het ei en de bloem erdoor. Je hebt nu een soort frangipane.
Meng de appelstukjes met de abrikoos. 
Duw de lucht uit het deeg, bol een beetje op en laat nog 10 minuten afgedekt rusten. 
Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier of siliconenvel. 
Bestrijk een werkblad licht met olie. Rol hierop het deeg uit tot een lap van ± 25 bij 45 cm. Verdeel het walnootmengsel hierover, maar laat aan de langste zijde 3 cm onbedekt. Aan de kortste zijden geen open ruimte laten. Verdeel het abrikozenmengsel over het walnootmengsel. Rol de lap vanaf de langste, wel bedekte, zijde op tot een worst. Duw de naad voorzichtig maar goed aan en leg de rol op de naad. Vorm van de rol een krans en leg deze tegelijkertijd op de bakplaat. Knip vanaf de buitenkant om de 4 cm inkepingen tot ± 1/3 van de krans. 
Dek de krans af met een vochtige theedoek of ingevet plastic folie en laat nog 45 minuten rijzen. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Bak de krans in ± 30 minuten gaar. Laat de krans afkoelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen