woensdag 8 april 2015

Spelt met pompoen, venkel en kip

Bij dit gerecht zou ik de pompoen en kip niet bij elkaar in een schaal doen. De gaartijd van pompoen varieert nogal. Soms is de pompoen met krap 30 minuten klaar, en soms duurt het bijna een uur. Als je de kip er te lang in laat zitten, wordt deze droog. Zeker als je kipfilet in plaats van kippendijen gebruikt. Je kunt de schalen wel bij elkaar in de oven zetten, maar dan moet de kip er misschien een tijdje uit. Of je bakt de kip in een koekenpan gaar en mengt 'm later met de groente.

Spelt met pompoen, venkel en kip

  • 750 gram pompoenblokjes
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • blaadjes van 4 takjes salie, fijngehakt
  • 1 grote venkelknol (± 400 gram)
  • 3 hele teentjes knoflook in hun velletje
  • 400 gram kippendijen, in blokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • wat yoghurt
Week de spelt 3 uur. Kook de spelt in ± 1 uur gaar. Of volg de aanwijzing op de verpakking.
Meng de rode peper, zout, 2 lepels olie en 3/4 deel van de salie met elkaar. Meng dit door de pompoen. Schep de pompoen op de bakplaat of doe in een ovenschaal.
Was de venkel. Snijd de groene stengels in kleine stukjes en de knol horizontaal in plakken van 1 cm dik. Halveer deze. Meng de venkel door de pompoen. Doe ook de knoflookteentjes erbij. Gaar de pompoen in een oven van 180 in 30-45 minuten.
Meng de kippendijen met wat peper en zout en de olie en doe over in een ovenschaal. Zet de kip ± 25 minuten in de oven en laat gaar worden. Of bak de kip in de olie in een koekenpan aan, voeg een scheut water toe en laat in ± 15 minuten gaar worden.
Vis de teentjes knoflook uit de pompoen. Knijp ze uit boven de yoghurt en meng er de rest van de salie door.
Meng de spelt en kip met de pompoen en venkel. Geef de salieyoghurt erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen