maandag 20 april 2015

Speltbrood met walnoten en wortel

Door allerlei hypes is spelt en speltmeel de laatste tijd best duurder geworden. Als je dan zelf brood bakt en bijna 5 euro voor een kilo speltbloem moet betalen, dat tikt dat best aan. Daarom was ik best blij met de buurvrouw die af en toe bij onze oosterburen gaat winkelen en ik gezellig mee rijden. Daar is dinkel, het duitse woord voor spelt, een stuk betaalbaarder. Ik kocht er ook hele speltkorrels om dit soort schotels mee te maken. Op de verpakking daarvan stond dan weer een recept voor een speltbrood, niet helemaal logisch maar het bracht me wel op het idee voor een brood gevuld met wortel en walnoten. Een gewoon brood is ook maar een gewoon brood, dus maakte ik er een mooie vlecht van.

Speltbrood met walnoten en wortel

  • 360 milliliter lauwwarm water
  • 400 gram speltbloem
  • 200 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 12 gram droge gist
  • 25 milliliter olijfolie
  • 5 gram suiker
  • 100 gram geraspte wortel
  • 75 gram gehakte walnoten
  • 1 lenteuitje, in ringetjes
Doe water tot en met suiker in de mengkom van de broodbakmachine en kneed ± 10 minuten tot een mooie deegbal. Vet een kom in met wat olie en leg de deegbal hierin. Draai 'm een keer om zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat ± 1 uur rijzen op kamertemperatuur. 
Druk de lucht voorzichtig uit de bal en kneed 2-3 keer door. Rol/trek het deeg uit tot een lap van ± 30 bij 30 centimeter. Verdeel het denkbeeldig in drieen. Bestrooi het middelste deel met de wortel, walnoot en lenteui. Snijd het deeg vanaf de zijkanten schuin omhoog in tot het bedekte deel, ongeveer om de 4 centimeter. Vouw deze flappen om en om (links-rechts-links enzovoort) over de vulling heen. Kijk hier voor een dergelijk vouwactie.
Leg het brood op een ingevette bakplaat en dek af met een vochtige theedoek en laat nog ± 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200C. Bak het brood in 35-40 minuten gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Eventueel kun je het nog op zijn kop (voorzichtig met de vulling) 5 minuten extra bakken. Laat afkoelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen