zondag 31 mei 2015

Lasagne met zalm en koolvis - bijna de lekkerste van Nederland

Toen thuisafgehaald (in samenwerking met Grand'Italia en Albert Heijn) weer een leuk foodevent organiseerde deed ik weer mee. Deze keer ging het erom wie de lekkerste lasagne van Nederland maakt. Voor een thuisafgehaald bij mij thuis maakte ik voor 16 man lasagne: een "standaard" met een groentetomaatgehaktsaus, een vislasagne en een vegetarische lasagne met spinazie, aubergine en champignons. Heel verschillend, maar allemaal lekker. Dat vonden mijn afhalers ook. Hun bedankjes zorgden ervoor dat ik gisteren naar Eindhoven mocht afreizen. De AH XL daar was in Italiaanse sfeer gebracht, er was een heuse presentator, en hapjes van Grand'Italia. Verder natuurlijk de andere thuiskoks: John uit Amsterdam met een redelijk traditionele lasagne maar met als extraatje een laagje ham, en Roeland en Piet, ook uit Amsterdam, met een vegetarische lasagne met linzen. De uitslag? Vega nummer 1, vis nummer 2 en vlees nummer 3. 



Naast dit mooie plakkaat, dat in het echt zo'n 40 bij 60 centimeter meet en ik in de trein mee moest nemen, leverde deze 2e plaats mij een mand met Grand'Italia-producten en waardebonnen van de AH op. 

Toen ik mijn recept voor de wedstrijd nog eens na las, kwam ik tot de ontdekking dat ik 'm de 2e keer toch weer anders gemaakt had. Hieronder het recept van de lasagne zoals ik 'm gisteren gemaakt heb. 


Lasagne met zalm en koolvis


  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 4 deciliter melk
  • beetje geraspte nootmuskaat
  • peper, zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2-1 rode peper, fijngehakt
  • 3 ansjovisfilets (blikje)
  • 1 wortel, in kleine blokjes (± 200 gram)
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes (± 150 gram)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 ml)
  • eventueel wat maizena
  • 400 gram prei, in ringen
  • 2 deciliter crème fraîche
  • 1/4 bosje dille, fijngehakt
  • 3 theelepels grove mosterd
  • 250 gram lasagnebladen
  • 200 gram koolvis, in blokjes (mag diepvries)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1-2 bolletjes mozzarella, in plakjes
Bechamelsaus:
Smelt de boter in een steelpan, maar laat de boter niet bruin worden. Roer de bloem erdoor en laat die ± 2 minuten op laag vuur garen. Giet beetje bij beetje de melk erbij en roer elke keer glad. Laat de saus, als alle melk erin zit, nog een paar minuten op heel laag vuur pruttelen. Doe er naar smaak nootmuskaat, peper en zout bij. 
Tomatensaus:
Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui een paar minuten. Voeg dan de peper, knoflook en ansjovis toe. Zet het vuur laag en laat een paar minuten garen en plet de ansjovis een beetje zodat deze uit elkaar valt. Snijd ondertussen de wortel in blokjes. Voeg deze aan de pan toe samen met een half kopje water. Laat met een deksel op de pan 5 minuten zacht koken. Voeg dan de paprika en tomaatblokjes toe. Breng aan de kook en laat nog 5 minuten pruttelen. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Als de saus heel dun is, bind 'm dan bij met wat aangemaakte maizena. 
Prei:
Doe de prei in een pan met een half kopje water. Breng aan de kook en laat 3-4 minuten op hoog vuur garen. Giet af. Roer de crème fraîche, mosterd en bijna alle dille erdoor. Proef en breng verder op smaak met peper en zout. 
Lasagne bouwen:
Roer de achtergehouden dille door de bechamelsaus.
Giet iets minder dan de helft van de tomatensaus in een ovenschaal. Dek af met een laag lasagnebladen. 
Verdeel hierover de prei. Verdeel hierover de koolvis. Dek af met een laag lasagnebladen. 
Schep de rest van de tomatensaus erop. Leg hierop de plakken gerookte zalm en daarop weer lasagnebladen.
Verdeel de bechamelsaus over de bovenkant van de lasagne. Leg hierop de mozzarella. 
Bereidingstijd:
Oven: voorverwarmen op 200C en ± 30 minuten. Eventueel (een deel van de tijd) met gril erbij, om een mooi bruin kaaskorstje te krijgen. 
Combi-magnetron: ± 20 minuten op 180C hetelucht-gril en 180 Watt.

1 opmerking:

  1. O ja, ik had ook nog een kappertje onder elk plakje mozzarella verstopt. De prei is best zoetig, de tomatensaus pittig-zoet, dus een klein zuurtje mocht nog wel.

    BeantwoordenVerwijderen