woensdag 13 mei 2015

Krieltjessalade met venkel, olijven en tonijndressing

Een soort omgebouwde salade nicoise is dit. Om zeg maar een beetje een referentiekader voor deze
zomerse salade aan te geven. In elk geval was tie lekker. Ik maakte 'm bij de hartige tomatenfrangipanetaart van Ottolengi, die ook in de blogplanning staat. Die taart wilde ik graag maken maar omdat ik die voor 6 personen maakte moest er nog wel wat vullends bij. Daarom gaan er ook geen tomaten in de salade, want die zaten al in de taart. Als je deze salade op zichzelf maakt kun je er dus zeker nog een tomaatje door doen. De smaak past prima en het oogt ook wel zo vrolijk.

Krieltjessalade met venkel, olijven en tonijndressing

  • 1 rode ui, fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 250 gram dunne sperziebonen of haricots verts
  • 1 kilo kriel, in de schil
  • 1 blikje tonijn, op water
  • 1 deciliter crème fraîche
  • flink versgemalen zwarte peper, zout
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 100 gram zwarte olijven, zonder pit
  • 500 gram venkel
  • blaadjes basilicum 
Doe de rode uisnippers, balsamicoazijn en een lepel water in een kommetje en verhit even in de magnetron. Laat ± 15 minuten staan. 
Haal de puntjes van de bonen en trek eventuele draden mee. Kook de boontjes in een laagje gezouten water in ± 5 minuten beetgaar. Spoel koud. 
Kook de krielaardappelen in ± 10 minuten in gezouten water gaar. Maak ondertussen de dressing door de tonijn (met het vocht uit het blikje) en de crème fraîche te pureren. Meng er de uisnippers en kappertjes door en breng op smaak met flink wat peper en wat zout. 
Giet de krieltjes af, snijd ze in 2-3 stukken en laat ze half afkoelen. Meng daarna de dressing erdoor en laat verder afkoelen. 
Halveer de olijven.
Schaaf de venkel in dunne ringen op een mandoline. 
Meng in een grote schaal de venkel, boontjes en olijven met de aardappels. Bestrooi met basilicum. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen