zaterdag 27 juni 2015

Aardbeienrol met lavendelcrème

Mijn eitjes waren een beetje gehavend uit de fietstas gekomen. Ik had zo'n megaverpakking met 30 eieren gekocht, en ondanks dat ik heel voorzichtig was geweest, was er toch een aantal licht gebarsten. Ook mijn aardbeien hadden een beetje klem gezeten. Die 2 kleine ongelukjes resulteerden in deze rol met aardbeien en lavendel. De rol ziet er ook een tikje "ongelukkig" uit en niet zo strak als ik in gedachten had. Dat krijg je ervan als je gedeukte eitjes en gebutste aardbeien gebruikt. Dan krijg je ook een kreukelige cake. 
Voor de lavendelsiroop gebruikte ik die van Monin, die ik al heeeeel lang in de kast heb staan. Je kunt ook zelf een siroopje maken door 2 eetlepels water met 3 eetlepels suiker aan de kook te brengen, er de bloemetjes van 2 takjes lavendel in te doen en dan af laten koelen. Zeef daarna de lavendel eruit.
Of je gebruikt in plaats van lavendelsiroop vlierbloesemsiroop. Vlierbloesem combineert ook erg goed met aardbeien en kun je als je nog een beetje gelukt hebt, nu nog plukken.


Aardbeienrol met lavendelcrème

  • 5 eieren (op kamertemperatuur)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 25 gram maizena
  • 125 gram bloem
  • snuf zout
  • 50 gram boter, gesmolten
  • 300 gram aardbeien
  • 3 eetlepels geleisuiker
  • 3+1 eetlepels lavendelsiroop
  • 1,5 blaadje gelatine
  • 400 gram turkse (of griekse) yoghurt
Bekleed een bakplaat van ± 30 bij 40 centimeter met bakpapier.
Klop de eieren met de suiker ± 10 minuten tot ze heel luchtig en dik zijn. Zeef de maizena en bloem erboven en spatel dit er, samen met het snufje zout, voorzichtig door. Giet de gesmolten boter er vanaf de zijkant bij en spatel dit er ook voorzichtig door. Houd zoveel mogelijk lucht in het beslag. 
Verdeel het beslag over de bakplaat en strijk glad. 
Bak de deegbodem volgens het volgende schema: 13 minuten op 150C, 13 minuten op 165C en 13 minuten op 175C. 
Haal de deegbodem uit de oven en bedek met een schone theedoek. Keer om en rol met theedoek en al vanaf de lange kant op. Het is niet erg als de theedoek tussen de cake gerold raakt.
Laat zo afkoelen. 
Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Snijd 2/3 deel in stukjes en pureer de rest. Breng de puree aan de kook met de geleisuiker en laat 2 minuten doorkoken. Schep de stukjes aardbei door de puree en prak nog een beetje door elkaar. 
Week het blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm 3 lepels lavendelsiroop en los de gelatine hierin op. Laat iets afkoelen, maar niet te veel opstijven, anders mengt het niet goed meer. Roer het goed door de yoghurt. 
Rol de deegbodem weer uit en snijd de randen netjes bij. Besprenkel de deegbodem met de ene lepel siroop. Smeer de aardbeienjam erover en daarna de yoghurt. Rol de aardbeienrol weer voorzichtig op. Leg met de naad naar onderen op een schaal en laat nog minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. 

2 opmerkingen:

  1. Mjam, en leuk verhaal. Heb je al een nwe alias verzonnen voor Mannetje Q, wat wil hijzelf?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was ook lekker. Nog geen nickname voor Q. Mr. Q vind ik te groot, en kan verwarring veroorzaken als mensen de situatie niet weten, en dan denken dat ik het over manlief heb.

    BeantwoordenVerwijderen