dinsdag 14 juli 2015

Aubergine en champignons met een Japans sausje uit de oven

Dit is een aubergine. Een witte, eivormige om precies te zijn. Aan deze aubergine kun je goed zien waarom de Engelse naam voor aubergine "eggplant" is. Ik zag ze liggen op de markt, en vond ze te leuk om niet te laten liggen. De roomkleurige schil verkleurt onder invloed van warmte wel bruin, dat is een beetje jammer. In dit recept kun je natuurlijk ook de "gewone" paarse aubergine gebruiken.
Het recept is geïnspireerd door 2 recepten in de BBC GoodFood van mei 2015. Het ene was voor een gegrilde aubergine met tamarindemarinade en het andere voor een portobello uit de oven met een vergelijkbaar sausje als ik nu gemaakt hebt. Champignons op deze manier klaarmaken is niet veel werk en geeft heel veel smaak aan de paddenstoelen. Dat ga ik vaker doen. 


Aubergine en champignons met een Japans sausje uit de oven

  • 3 eetlepels donkere sojasaus
  • 3 eetlepels mirin
  • 3 eetlepels lichte misopasta
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 teentjes knoflook, uit de pers
  • 3 centimeter gember, geraspt
  • 3 aubergines (± 400 gram per stuk)
  • zonnebloemolie
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 3 lenteuitjes
  • 1 eetlepel wit sesamzaad
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
Roer de sojasaus, mirin, miso, sesamolie, knoflook en gember door elkaar tot een sausje. 
Halveer de aubergines en snijd in de vleeskant een ruitvormig patroon van ± 1 centimeter diep. Dus de inkepingen een beetje open. Maak in de velkant een paar lange sneden. 
Verwarm de oven voor op 200C 
Verhit een grillpan tot heet en bestrijk met een klein beetje olie. Bestrijk de geruite kant van de aubergines met het misosausje en gril ze ± 2 minuten. Roer ondertussen de rest van het misosausje in een grote ovenschaal los met 4 eetlepels water. Leg hierin de gegrilde aubergines met de geruite kant naar boven. Leg de kastanjechampignons ertussen. 
Bak de aubergine en champignons in ± 45 minuten gaar. Controleer halverwege of je nog een beetje water moet toevoegen omdat anders de saus verbrandt. 
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan tot het lichtbruin is. Schep op een bord en laat afkoelen. Snijd de lenteuitjes in schuine plakjes. 
Bestrooi de aubergine en champignons uit de oven met het sesamzaad en de lenteui. 
Erbij aten wij met wat gember, knoflook en sambal roergebakken chinese kool en noedels. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen