maandag 3 augustus 2015

Nectarinetaartjes

Hiep hiep hoera voor mannetje Q! Hij is alleen niet thuis op zijn verjaardag. Wij wel. Dus we kunnen zijn verjaardag vieren met deze taartjes. Die lust hij namelijk niet. Voor zijn verjaardag maakte ik al eerder deze aardbeienkwarktaart met een cakebodem en een geleilaagje. Vooral die laatste 2 zijn essentieel. Het mag dus niet een taart als deze zijn. 

Nectarinetaartjes

(voor 6 taartjes van 6-7 centimeter doorsnee)
  • 160 gram bloem
  • 80 gram ijskoude boter, in blokjes
  • 1/2 theelepel verse rozemarijn, heel fijn gehakt
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 1 ei
  • 50 gram suiker
  • paar druppels vanille-extract
  • 1,5 deciliter crème fraîche
  • 3 nectarines
Meng de bloem, boter en rozemarijn in een keukenmachine tot fijne kruimels. Doe er de helft van het water bij en meng kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe. Vorm het deeg tot een bal en leg in een plastic zakje ± 30 minuten in de koelkast.
Knip cirkels van bakpapier ter grootte van de bodem van de vormpjes. Vet de zijkanten in en bestuif met bloem of paneermeel. 
Verwarm de oven voor op 175C. 
Verdeel het deeg in zessen en rol elk stukje uit tot een cirkel met een doorsnee die 2 centimeter groter is dan de bodem. Het is handig om het uitrollen op het bakpapier te doen. Dan blijft dat deel in elk geval niet plakken aan je werkvlak. Leg het deeg in de vormpjes en werk de bovenkant netjes af. 
Leg in elk vormpje een stukje bakpapier en een blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten). Bak de vormpjes 15 minuten. Verwijder dan blindbakvulling en bakpapier en bak nog 10 minuten. 
Maak ondertussen de vulling door het ei los te kloppen met de suiker en wat vanille-extract. Roer de crème fraîche erdoor. Snijd de nectarines doormidden en draai de helften van elkaar los. Verwijder de pit. Snijd elke helft in 4-6 schijfjes. 
Haal de voorgebakken vormpjes uit de oven en giet de vulling erin. Verdeel de nectarineschijfjes hierover. Bak de nectarinetaartjes nog ± 25 minuten tot de vulling gestold is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen