zondag 23 augustus 2015

Hartige taart met gegrilde courgette, geitenkaas en basilicum

Soms wil je mooi eten, maar meestal wil je lekker eten. Door een courgette op deze manier te snijden en dan te grillen ben je een stuk sneller klaar. Je hebt inderdaad geen plakjes waar je de grilstrepen mooi op ziet, maar dat hoeft ook niet altijd. Ook voor een bijgerecht van gegrilde courgette is dit een gemakkelijke manier.
Je snijdt de courgette in de lengte doormidden. Afhankelijk van de grootte van de courgette snijd je elke helft in 4-6 lange repen. Daarbij snijd je (schuin) naar het midden toe zodat elke helft 2 snijvlakken heeft. Als je de korte kant bekijkt, zie je een taartpunt of een soort driehoek. Als je recht naar beneden zou snijden krijg je ook repen met 3 te grillen kanten en zijn sommige korte zijkanten rechthoekig of vierkant. De repen grill je in zijn geheel en snijd je later eventueel in kleinere stukken. Dit scheelt een hoop omdraaien in de grillpan. 




Courgettetaart met geitenkaas en basilicum en maanzaadkorst

(rechthoekige quichevorm met losse bodem van ± 10 bij 25 centimeter)

  • 180 gram bloem
  • 90 gram ijskoude boter, in blokjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 1 grote courgette (± 350 gram)
  • beetje olijfolie
  • 2 eieren
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
  • snuf nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zout
  • blaadjes van een half bosje basilicum
Knip bakpapier op maat voor de bodem van de vorm. Vet de zijkanten in en bestrooi met paneermeel. Meng de bloem en boter in de kom van een keukenmachine tot kruim. Meng het maanzaad erdoor. Voeg dan de helft van het water toe en draai kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel nog wat water toe. Verpak de deegbal in een plastic zakje en leg een half uurtje in de koelkast. Rol het deeg daarna uit tot een rechthoek die iets groter is dan de oppervlakte van de vorm. Leg het deeg in de vorm en vouw het teveel aan de bovenkant om. Leg een stuk bakpapier op het deeg en leg hierop een blindbakvulling. Zet de vorm nog even in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 175C. Bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder dan steunvulling en bakpapier en bak nog 10 minuten. 
Snijd ondertussen de courgette in de lengte doormidden en snijd elke helft in 4-6 repen zoals hierboven staat beschreven. Verhit een grillpan tot heet. Bestrijk licht met olie en gril de courgetterepen een elke kant een paar minuten. Leg daarna even apart op een bord en bestrooi met wat zout en peper. 
Pureer voor de vulling de eieren met de geitenkaas en knoflook. Meng er de peper, nootmuskaat, zout en basilicum door. 
Giet het geitenkaasmengsel in de voorgebakken deegbodem. Verdeel de courgetterepen erover. Bak de taart in 25-30 minuten verder af tot de vulling gestold is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen