dinsdag 11 augustus 2015

Brood met witte kaas en gebakken ui

Bij een simpele bietjessalade aten wij een stuk van dit brood met kaas en ui. Lekker vers en nog wat warm uit de oven. Daar kan toch weinig tegen op. Ook mijn afhalers vonden het een geslaagd brood, getuige hun bedankje: "Heerlijk gegeten, gevochten om het laatste stukje kaasuienbrood. Wij zijn blij met onze buurvrouw!!!"

De bietjessalade maakte ik zo: bietjes gaar koken, af laten koelen, pellen en in blokjes snijden. Flinke bos dille fijnhakken. Een ui snipperen en met een lepel frambozenazijn en wat water een half minuutje in de magnetron verwarmen. Een dressing maken van yoghurt, honing, mosterd en peper en zout. Augurken en kappertjes fijnhakken. Alles door elkaar mengen. 

Brood met witte kaas en gebakken ui


  • 400 gram bloem
  • 100 gram volkorenbloem
  • 325 milliliter handwarm water
  • 10 gram droge gist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 10 gram zout
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • klontje boter
  • 2 uien, in kwartringen
  • 150 gram witte kaas
Kneed de bloem tot en met het lijnzaad in de kom van de broodbakmachine in ± 10 minuten tot een soepel deeg. 
Vet een kom in met iets olie en leg de deegbal hierin. Dek af met een iets vochtige theedoek, plastic folie of een deksel en laat het deeg op kamertemperatuur ± 1 uur rijzen. 
Bak ondertussen de uien in het klontje boter tot ze lichtbruin zijn en laat ze dan met een drupje water en een deksel op de pan 10-15 minuten smoren tot ze zacht en gaar zijn. 
Haal het deeg uit de kom en duw op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een rechthoek van 30 bij 40 centimeter uit. Verdeel de kaas erover, vouw over de lange kant dubbel en duw weer voorzichtig plat. Leg de deeglap op een met bakfolie beklede bakplaat en dek af met een iets vochtige theedoek. Laat nog 30-45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200C. 
Verdeel de uien over de bovenkant van het brood en duw licht aan. Bak het brood in 25-30 minuten gaar. Laat iets afkoelen op een rooster voordat je het in stukken snijdt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen