dinsdag 25 augustus 2015

Zomertaart met sinaasappelpudding, amandelcake en aardbeien, frambozen, blauwe bessen

Mijn verjaardagstaart. Omdat ze met z'n 2-en mee in de trein moesten en het best warm was, moest de taart wel aan wat eisen voldoen. Niet uit elkaar vallen als ze toch iets scheef gehouden werden, een tijdje buiten de koelkast goed blijven, in de vorm stapelbaar (stuk karton ertussen), en natuurlijk lekker. 






Zomertaart met sinaasappelpudding, amandelcake en aardbeien, frambozen, blauwe bessen

(2 taarten)
  • 400 gram bloem
  • 200 gram koude boter, in blokjes
  • snuf zout
  • 40 gram poedersuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 4 deciliter melk
  • 35 gram custardpoeder
  • 35 gram suiker
  • 2 sinaasappels
  • 1/4 theelepel oranjebloesemwater
  • 150 gram zachte boter
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 75 gram gemalen amandelen
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram blauwe bessen (mag ook diepvries)
  • 100 gram frambozen (mag ook diepvries)
  • 200 gram aardbeien
Meng bloem, boter, zout en poedersuiker in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg het ei toe en meng kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel een beetje koud water toe als het deeg te droog blijft. Vorm van het deeg 2 schijven en leg ze een half uurtje in de koelkast. 
Maak de sinaasappelpudding door de melk, op een klein beetje na, aan de kook te brengen. Roer het custardpoeder, de suiker en het beetje melk tot een papje. Roer dit door de kokende melk en laat nog 1 minuut doorkoken. Zet het vuur uit. Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil er af. Pers de sinaasappels uit. Roer de rasp en het sap door de inmiddels al een klein beetje afgekoelde vla. 
Leg een cirkel bakpapier op de bodem van de vormen en vet de zijkanten in en bestuif met bloem of bestrooi met paneermeel. 
Rol de schijven deeg uit tot cirkels die 4-5 centimeter groter in doorsnee zijn dan de bodem van de vorm. Bekleed de vormen met het deeg en zet weer terug in de koelkast. 
Klop de zachte boter met de suiker 5 minuten. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Meng de gemalen amandelen en het bakmeel door het beslag. 
Verwarm de oven voor op 180C boven/onderwarmte. 
Verdeel het cakebeslag over de vormen. Lepel de pudding erin. Het hoeft geen mooie laag te zijn, maar verdeel de pudding in kleine hoopjes over de cakelaag. Verdeel het fruit erover. Bak de taarten eerst 20 minuten op boven/onderwarmte. Verzet dan naar hetelucht 180C en bak nog ± 30 minuten. 
Als de vormen niet naast elkaar in de oven passen (wat bij mij het geval was; bij mij stond de een ook nog op het rooster en de ander op de bakplaat) wissel dan de vormen dan van plaats na 10 minuten en na 35 minuten. Misschien hebben ze dan iets langer nodig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen