woensdag 9 september 2015

Bulgursalade met watermeloen en baharatuien


Even voor de duidelijkheid: baharatuien zijn gebakken uien omgeroerd met baharat, een midden-oosters specerijenmengsel. Waarschijnlijk moest je het 2 keer lezen, maar toch moet er volgens mij geen streepje tussen baharat en uien. Baharat kun je kant-en-klaar kopen maar ook zelf mengen. Ik maakte het laatst voor door de plof, en had nog wat over. 


Bulgursalade met watermeloen en baharatuien

  • 175 gram (volkoren)bulgur
  • 1/2-1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie + een beetje
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 volle theelepel baharat
  • 100 gram zwarte olijven, grof gehakt
  • 1 groene peper, fijngehakt
  • 1/3 bosje koriander
  • 1/3 bosje peterselie
  • 1/3 bosje munt
  • 500 gram watermeloen, in blokjes van 1 centimeter
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 1 eetlepel koolzaadolie of olijfolie
Doe de bulgur in een platte, wijde schaal en bestrooi met wat zout. Breng 4 deciliter water aan de kook. Giet zoveel water over de bulgur dat deze net onderstaat. Waarschijnlijk heb je niet alles nodig. je kunt altijd later nog een klein beetje water toevoegen als de bulgur heel droog is. Dek de schaal af met plastic folie, een bakplaat en laat 10 minuten staan. Roer de bulgur dan los. 
Verhit de olie in een kleine koekenpan en fruit de uisnippers ± 5 minuten tot ze licht beginnen te kleuren. Roer er dan de baharat en nog een drupje olie door en laat op het laagste vuur nog 5 minuten garen.
Was de kruiden en dep droog. Pluk de blaadjes munt van de takjes. Verwijder de dikste steeltjes van de peterselie en de koriander. Hak de kruiden fijn. 
Roer de granaatappelmelasse en olie door elkaar.
Meng de kruiden, olijven, peper en baharatuien door de bulgur. Besprenkel met de dressing. Schep de watermeloenblokjes er op het laatst voorzichtig door. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen