zondag 27 september 2015

Piccalilly zelf maken

Toen mannetje Q echt nog een mannetje was, aten wij in de winter bijna elke week wel een keer stamppot boerenkool. Dat vond hij toen heel erg lekker. Ik vind het lekker om door de boerenkoolstamppot een schep piccalilly te doen. Die winters gingen er wel een paar potten door heen. Meestal die van Kühne. Ik heb die van AH eigen merk ook wel geprobeerd, maar die is heel glibberig. Toen is het ook het zelf maken van piccalilly op mijn te-koken-lijstje beland. Eervorige week was het moment er ineens: ik had nog bloemkool, sperzieboontjes en wortel liggen: dat ging piccalilly worden. Het recept op de site van Delicious had ik net voorbij zien komen, en ik vond er 1 in Homemade van Yvette van Boven. Een klein houvast voor de hoeveelheid azijn en wel of geen suiker, maar verder heb ik vooral mijn eigen manier gevolgd. 5 potjes zijn het geworden. Dat wordt deze winter dus toch weer vaak boerenkool eten. Of misschien eens een keer een captain's dinner met kapucijners. Wat vind jij een lekker gerecht om piccalilly bij te eten?

Update: de piccalilly is geproefd. Hij is aan de zure kant, zeker als je piccalilly uit de supermarkt gewend bent. Dus voeg eventueel wat meer suiker toe in dit recept. 


Piccalilly

(voor 5 potjes)

  • 250 gram wortel
  • 250 gram sperzieboontjes
  • 250 bloemkool
  • 250 gram courgette
  • 75 gram zout
  • 1/2 liter witte wijnazijn
  • 60 gram suiker
  • 25 gram verse gember, geraspt
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 eetlepels mosterdzaad
  • 1 eetlepel gladde mosterd
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 potje zilveruitjes (± 350 milliliter)
  • 1 rode peper, in dunne reepjes
Begin een avond van tevoren. 
Snijd de wortel in kleine blokjes van ± 4 bij 4 bij 4 millimeter. Leg ze in een schaal en bestrooi met 1/4 deel van het zout. 
Haal de boontjes af en snijd in stukjes van 5 millimeter. Leg ze op de wortel en bestrooi met 1/4 deel van het zout. 
Verdeel de bloemkool in piepkleine roosjes, vergelijkbaar met de grootte van de wortel en sperzieboontjes. Leg op de boontjes en bestrooi met 1/4 deel van het zout. 
Snijd de courgette in blokjes van ± 4 bij 4 bij 4 millimeter. Leg op de bloemkool en bestrooi met het laatste deel zout. 
Zet de schaal in de koelkast en laat een nacht staan. 
Maak lege jampotjes of andere potjes met een schroefdeksel (bijvoorbeeld die van de zilveruitjes) schoon in een heet sodasopje. Spoel na met kokend water en laat omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. 
Giet het vrijgekomen vocht af en spoel de groente goed af met koud water. Proef een stukje groente of het teveel aan zout eraf is. 
Doe de groente, 4 deciliter azijn, suiker en gember in een pan. Breng aan de kook en laat daarna ± 10 minuten zacht koken. Zet de afzuigkap aan (of doe een raam open) want de azijndampen zijn niet zo lekker om in te ademen. 
Roer de rest van de azijn met de bloem, kurkuma, mosterdzaad, korianderzaad en mosterd tot een papje. 
Giet de zilveruitjes af. 
Giet het gele papje bij de groente en roer goed door. Voeg ook de zilveruitjes en peperreepjes toe. Laat nog 2-3 minuten doorpruttelen. 
Giet of schep de piccalilly in de schone potten. Duw even aan met een schoon lepeltje zodat alle luchtplekjes worden opgevuld en de groente onder de saus staat. Draai de deksels op de potjes en laat ze op hun kop afkoelen.
Ongeopend een paar maanden houdbaar. Geopend in de koelkast bewaren.


2 opmerkingen:

  1. Super! Nog nooit zelf gemaakt, heel interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was ook een denkproces van een paar jaar bij mij....Van die dingen die je echt een keer zelf wil maken, maar het er steeds maar weer niet van komt. Benieuwd hoe lang het proces bij jou duurt.

    BeantwoordenVerwijderen