donderdag 29 oktober 2015

Strooptaart met pecannoten en appel

In het supermarktmagazine 'Boodschappen' stond laatst een strooptaart met pecannoten. Daardoor op het idee gebracht maakte ik deze superlekkere taart. De korst was heel goed knapperig geworden, de appeltjes gaven een lekker fris tegenwicht aan het zoete van de stroop en de pecannoten gaven ook een lekkere bite. 



Ik zocht ook nog even in mijn map met Ballymaloe-recepten naar een strooptaart voor wat verhoudingen. De Britten gebruiken wel vaker stroop (treacle) in hun baksels, dus ik dacht daar wel wat terug te kunnen vinden. Maar nee hoor, geen recept van een strooptaart. Ik moest het dus met mijn eigen verzinsels en herinneringen doen. 


Strooptaart met pecannoten en appel

(rechthoekige vorm met losse bodem van ± 14 bij 35 centimeter)

  • 160 gram bloem
  • 80 gram koude boter, in blokjes
  • snuf zout
  • 20 gram poedersuiker
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 250 gram appel
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eieren
  • 100 gram schenkstroop
  • 100 gram golden syrup
  • 50 gram vers broodkruim
  • 80 gram pecannoten
Meng de boter, bloem, zout en poedersuiker in de keukenmachine tot het lijkt op broodkruim. Voeg dan een lepel water toe en draai kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel nog wat meer water toe als dat nodig is. Vorm het deeg tot een platte rechthoek en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Warm de oven voor op 180C.
Vet de vorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm te bekleden. Leg op het deeg een vel bakpapier en daarop een blindbakvulling. Bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder dan de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten. 
Snijd ondertussen de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Doe met het sap van het citroen in een kom. 
Roer ondertussen de eieren met de stroop en golden syrup los. Eventueel kun je de stroop en golden syrup iets verwarmen zodat het makkelijker mengt. Roer het broodkruim erdoor. Giet het citroensap van de appels ook bij het stroopmengsel. 
Verdeel de appelstukjes over de voorgebakken bodem. Schenk de stroopvulling erover. Verdeel de pecannoten over de bovenkant van de taart. Bak de taart nog 25 minuten tot de vulling stevig is. Laat de taart iets afkoelen en verwijder dan de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster. Als je namelijk stroop hebt gemorst tussen de taart en de vorm krijg je de taart niet goed meer los als de stroop is afgekoeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen