woensdag 25 november 2015

Mexicaanse spruitjes met zoete aardappel en zwarte bonen


De laatste thuisafgehaald-bij-mij-thuis had als thema Kool = Cool. Ik maakte rode koolsalade met mango; zoiets als deze salade maar dan met rode kool in plaats van wortel. Verder gado gado met onder andere chinese kool. De groene kool werd roergebakken met gember, knoflook, sichuanpeper en chilizwartebonenpasta. Verder in pittige kokosmelk gestoofde spitskool. De laatste koolsoort die ik gebruikte waren spruitjes. Met een Mexicaans tintje en bovenop nacho's. Toen ik de schaal voor een van de eters zette was de reactie: "die is voor mij". De schaal zag er ook wel erg aanlokkelijk uit met de tortillachips bovenop. 


Mexicaanse spruitjes met zoete aardappel en zwarte bonen


  • 500 gram spruitjes
  • 500 gram zoete aardappel
  • 400 gram gare zwarte bonen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1/2 theelepel komijnzaad, heel
  • 1/2 theelepel korianderzaad, heel
  • 1/2 theelepel komijnzaad, gemalen
  • 1/2 theelepel korianderzaad, gemalen
  • 2 theelepels picadillomengsel
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 100 gram tortillachips
  • 50 gram geraspte kaas
Maak de spruitjes schoon en kook ze 5 minuten tot ze bijna gaar zijn. Schep met een schuimspaan uit het water over in een ovenschaal. 
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes zo groot als de spruitjes. Kook de blokjes zoete aardappel in hetzelfde water 5-7 minuten. Giet af en verdeel over de spruitjes.
Warm de zwarte bonen even op en verdeel over de zoete aardappel. 
Terwijl de groenten koken, kun je de tomatensaus maken. Verhit de olie in een klein steelpannetje. Fruit de ui een paar minuten. Voeg dan knoflook, peper en specerijen toe. Roer een minuutje en doe dan de gepelde tomaten erbij. Laat de saus 5 minuten pruttelen. Pureer met een staafmixer. Proef of de saus goed op smaak is, en pas eventueel aan. 
Verwarm de oven (met grill) tot 200C. 
Giet de saus over de bonen. Steek de tortillachips in de saus en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de schaal ± 10-15 minuten in de oven zodat de inhoud goed heet wordt en de kaas een bruin korstje krijgt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen