woensdag 9 december 2015

Frambozentaart met vijg en rozenwater

De cover van het septembernummer van BBC GoodFood schreeuwde "bak mij!" Het bleek een recept voor een pie te zijn met kardemom, frambozen, vijgen en rozenwater en was meer als warm dessert bedoeld. Met die inspiratie bakte ik deze taart. Voor mijn doen mooi versierd met bloemetjes. Een dappere poging om net zo'n watertandende taart te maken.
Bij het maken van de versiering rolde ik het deeg eerst uit op een stukje bakpapier. Met een steker stak ik de vormpjes uit, haalde voorzichtig de deegrestjes weg, en legde daarna het bakpapier een kwartiertje in de vriezer. De deegvormpjes zijn dan licht bevroren zodat je ze netjes van het bakpapier kunt nemen en op de taart leggen. Toch trekken ze wel krom bij het bakken. Ben benieuwd hoe ze dat zo mooi strak op de GF-cover kregen. Zouden ze de vulling helemaal glad strijken of zouden ze de versiering apart op een bakplaat bakken en er later opleggen?


Frambozentaart met vijg en rozenwater

  • 300 gram bloem
  • 50 gram (fijngemalen) hazelnoten
  • 175 gram ijskoude boter, in blokjes
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • eventueel paar druppels ijskoud water
  • 4 deciliter melk
  • 25 gram custardpoeder
  • 25 gram suiker
  • ± 1/4 theelepel rozenwater
  • 150 gram (diepvries)frambozen
  • 4 vijgen, in 8-10 partjes
  • 2 eetlepels (vanille)suiker
Als je hele hazelnoten gebruikt, maal die dan als eerste fijn in de keukenmachine. Voeg bij de gemalen hazelnoten de bloem, boterblokjes en de basterdsuiker toe en meng tot het eruit ziet als broodkruim. Voeg ± 3/4 van het losgeklopte ei toe en meng kort tot het deeg samenkomt. Voeg als dat nodig is een paar druppels koud water toe. Verdeel het deeg in 2 delen van 3/4 en 1/4. Vorm beide delen tot platte schijven en doe deze in een plastic zakje en laat een half uurtje in de koelkast rusten.
Leg een vel bakpapier op de bodem van een quichevorm met losse bodem (of gebruik een springvorm) en vet de zijkanten in. Rol het grootste deel deeg uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de bodem en zijkanten (± 3 centimeter hoog) te bedekken en leg het deeg in de vorm. Bedek met bakpapier en leg hierop een blindbakvulling. Zet de vorm nog even terug in de koelkast. Rol het kleine deel uit en steek hier met een leuke steker versiering voor de bovenkant uit. Leg deze deegvormpjes terug in de koelkast of in de vriezer. 
Warm de oven voor op 175C. 
Bak de deegbodem 15 minuten met de blindbakvulling, verwijder die dan en het bakpapier waar deze op lag, en bak nog 15 minuten. Laat de oven aan. 
Breng ondertussen de melk aan de kook. Roer het custardpoeder en de suiker met wat melk tot een papje en roer dit dan door de kokende melk. Laat 2 minuten pruttelen en zet het vuur uit. Voeg naar smaak rozenwater toe. Proef tussentijds een keer, want rozenwater heeft een sterke smaak. 
Meng de frambozen en partjes vijg met de suiker.
Verdeel de pudding over de voorgebakken deegbodem en verdeel daar het fruit over. Maak de bovenkant zo vlak mogelijk. Leg hierop de uit het deeg gestoken vormpjes. Bestrijk met het achtergehouden losgeklopte ei. Bak de taart nog ± 25-30 minuten tot ook de versiering gaar is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen