donderdag 17 december 2015

Knolselderijtaart met champignons en vadouvan

Kende je deze taart met bloemkool nog? Vandaag besloot ik een variant te maken met knolselderij. Ik vind de uiringen op de bovenkant zo'n leuk detail dus die besloot ik er maar in te houden. Jammer dat ze deze keer een tikje te bruin werden. 

Omdat deze taart wat bleek oogt, is het voor wat kleur op je bord mooi als je er nog een groene of rode of oranje groente bij eet. Ik at er spruitjes bij die ik kort kookte en daarna nog even bakte in de wok met wat ui, appel, walnoten en een lepel ahornsiroop. Maar deze pompoen met alle pitjes en zaadjes kan ook heel goed. Of kies voor een salade met rode kool. Dan heb je ook meteen een frisse smaak erbij. Die zat er bij mij nog bij in een salade van radicchio, witlof en granaatappelpitjes. 

Eigenlijk heb ik nog een heleboel recepten in de rij staan, klaar om een plekje op mijn blog te krijgen. Maar deze taart was erg geslaagd. Ook de afhalers waren enthousiast: "Wat een lekkere combinatie van de hartige taart samen met de spruiten en de salade. Zet ons maar vast op de lijst voor de volgende keer." Daarom krijgt ie voorrang. Deze taart met knolselderij is namelijk ook een heerlijk vegetarisch gerecht voor op de kersttafel. Als je kleine springvormen hebt (niet groter dan 10 centimeter doorsnee) kun je ook eenpersoonsporties maken. 


Knolselderijtaart met champignons en vadouvan


  • 750 gram knolselderij
  • 1+2 theelepels vadouvan
  • 3 klontjes boter
  • 2 plakken rode ui, ringen losgehaald
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 7 eieren 
  • zout, zwarte peper
  • 120 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 75 gram gruyere, geraspt
  • 50 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 eetlepel verse dille
  • 15 gram sesamzaad (liefst zwart en wit)
Schil de knolselderij en snijd in blokjes van iets kleiner dan 1 bij 1 bij 1 centimeter. Verhit een klontje boter in een grote koekenpan en bak de blokjes knolselderij hier een paar minuten in. Voeg 1 theelepel vadouvan toe en bak even mee. Doe een half kopje water bij de knolselderij en doe een deksel op de pan. Laat 10-15 minuten zacht smoren tot de knolselderij gaar is. Giet af en schep de knolselderij op een bord. Veeg de pan schoon. 
Maak terwijl de knolselderij gaart de champignons schoon. Snijd uit 7-8 champignons een mooi plakje en houd deze plakjes apart. Snijd de rest in kwarten. 
Verhit een volgend klontje boter in de pan en bak de champignonkwarten op hoog vuur tot ze iets beginnen te slinken. Bestrooi met wat peper en zout. 
Roer in een kom de eieren los met een halve theelepel zout, flink wat versgemalen zwarte peper en de 2 theelepels vadouvan. Zeef bloem en bakpoeder boven het ei en roer dit goed door elkaar zodat er geen klontjes meer inzitten. Meng de geraspte kaas en de dille erdoor. Schep de blokjes knolselderij en de champignonkwarten erdoor. 
Verwarm de oven voor op 190 C.
Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van de springvorm. Knip een strook bakpapier waarmee je de binnenkant van de rand kunt bekleden. Of gebruik 2 kortere stukken. Smelt de laatste boter in een kommetje. Strijk de gesmolten boter op de repen bakpapier en bestrooi dit met het sesamzaad. Plak met een klein beetje boter de stroken aan de binnenkant van de vorm met de sesamzaadkant naar binnen. Giet de vulling in de vorm. Verdeel de ringen ui en de plakjes kastanjechampignon over de bovenkant van de taart. Bak de taart in ± 45 minuten gaar. Laat iets afkoelen en haal de taart uit de vorm. Trek voorzichtig de strook van de zijkant. Het is de bedoeling dat het sesamzaad op de buitenrand van de taart zit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten