dinsdag 5 januari 2016

Runderstoof met pompoen, venkel en pinda's

Estee Strooker heeft een tweewekelijkse receptenrubriek in het Nederlands Dagblad. Een tijdje terug stond daar een recept in voor een runderstoof met pompoen en pinda's. Vooral die pinda's intrigeerden me. Dat wilde ik ook proberen. Ik denk dat het recept ergens zijn wortels heeft in het Caribisch gebied, maar Estee gebruikte ook wijn en tijm. Dat vond ik een vreemde combinatie met de rest, en ik heb het recept ook behoorlijk veranderd, maar het rundvlees, de pompoen en de pinda's zijn gebleven. 




Runderstoof met pompoen, venkel en pinda's

(8-10 personen)

  • 1 kilo sucadelappen
  • 50 gram boter
  • 3 uien
  • 40 gram gemberwortel, geschild en geraspt
  • 6 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 jalapenopepers, fijngehakt
  • sap van 3 sinaasappels
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 1,5 kilo flespompoen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 600 gram venkel
  • 100 gram gemalen pinda's
  • 1 wortel, grof geraspt
Snijd de sucadelappen in blokjes van 2 bij 2 centimeter. 
Verhit een deel van de boter in een braadpan en laat uitbruisen. Voeg 1/3 van het vlees toe en laat een paar minuten aan 1 kant bruin bakken. Roer dan even om en laat de anders kant ook bruin worden. Schep uit de pan op een bord samen met eventueel vocht. Voeg wat nieuwe boter toe en weer 1/3 van het vlees. Bak deze lading op dezelfde manier bruin. Schep uit de pan en herhaal met het laatste deel vlees. Schep ook dit uit de pan. 
Pel ondertussen de uien, snijd ze doormidden en elke helft in 6 parten. Bak de uien in het braadvet van het vlees met eventueel wat nieuwe boter lichtbruin. Voeg dan gember, knoflook en peper toe en bak 2-3 minuten. Blus dan af met sinaasappelsap. Voeg het vlees weer toe aan de pan, samen met de kaneelstokjes, piment en zout. Voeg zoveel water toe dat het vlees net onder staat. Laat het vlees op het laagste vuur 2 uur sudderen. 
Schil de pompoen, halveer en verwijder de pitten. Snijd in blokken van 2-3 centimeter. Leg de pompoen op een bakplaat en meng met je handen de olie en wat peper en zout erdoor. Gaar de pompoen 20 minuten in de oven op 200C. 
Halveer de venkel in de lengte en snijd horizontaal in dunne plakjes. Voeg deze na de 2 uur sudderen aan het vlees toe en laat nog een half uur mee stoven. 
Voeg dan de nagenoeg gare pompoen, de geraspte wortel en de gemalen pinda's toe en laat nog een kwartier doorsudderen. Proef of het gerecht goed op smaak is, en pas eventueel aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen