maandag 1 februari 2016

Weekmenu - rode kool, shoarma en prei

Lastig deze week. Er is niet echt iets in de aanbieding dat eruit springt. Prei, maar dan houdt het wel op. Dus als je echt goedkoop wilt eten, ga dan voor rode kool, witte kool, winterpeen en knolselderij. Dat blijven de goedkope seizoensgroenten. Maar als je snel wilt eten, dan kun je deze week ook voor de Chinese en Thaise roerbakmix gaan. Ondanks dat ik niet zo geïnspireerd ben deze week, wel een weekmenu. 


Weekmenu


  • Pasta met prei en champignons. Met gehakt en/of spekjes. 
  • Broodje shoarma met sla. 
  • Pasta met kleine blokjes chorizo, blik gepelde tomaten en roerbakgroente. Als je met z'n tweeën bent, heb je van de chorizo maar de helft nodig. De andere helft kun je ook invriezen. Niet te lang bewaren, want door het vet wordt het op een gegeven moment toch wat ranzig van smaak. 
  • Of eet nog een keer pasta met chorizo deze week: maar dan met bleekselderij en perzik. Let maar niet teveel op de hoeveelheden in dat recept. 't Gaat om het idee. 
  • Mie met een zakje conimex naar keuze, roerbakmix en omelet.
  • Sajoerboontjes kun je in plaats van boontjes ook goed met witte kool of spitskool maken. 
  • Stamppot rode kool met shoarma.
  • Rode koolsalade met minneola. Want ja, van die rode kool blijft wel over. Erbij krieltjes en vlees naar keuze. 
  • Nog 2 salades met rode kool om 'm op te krijgen: Met appel en gember of met spicy peer


Stamppot rode kool met shoarma

  • 500 gram aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • scheut melk
  • 1/4 theelepel sambal
  • 1 eetlepel boter
  • 400 gram rode kool *)(gesneden gewicht)
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 (zure) appel, in blokjes
  • 1 eetlepel olie
  • 200-250 gram shoarmareepjes
Schil de aardappels. Snijd ze in plakjes. Doe ze in een pan met water, roer even en giet af. Doe er zoveel schoon water bij dat ze net onderstaan, een theelepel zout en het teentje knoflook, en breng aan de kook. Laat 10 minuten op laag vuur doorkoken. Giet af. Stamp fijn met de melk en sambal en het het uitgeknepen teentje knoflook. 
Verhit de boter in een wok of hapjespan en bak op hoog vuur de reepjes rode kool even aan. Bestrooi met wat zout en kaneel. Doe er een kopje water, de azijn en de suiker bij. Leg een deksel op de pan en laat de rode kool in ± 10 minuten beetgaar stoven. 
Verhit de olie in een koekenpan en bak de reepjes shoarma bruin en gaar. 
Meng de rode kool met een beetje stoofvocht door de aardappels. Meng de appelblokjes erdoor. Kies of je de shoarma er ook door heen wilt, of apart wilt serveren. 

*) als je geen zin hebt in al die salades met rode kool kun je ook een zakje rode kool kopen, net zoals een zakje zuurkool. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen