zaterdag 19 maart 2016

Zoete aardappel-pindasoep

Op Facebook werd aarzelend gevraagd of het idee van een gratin van zoete aardappel met pindakaas wat was. Mijn eerste gedachte was ook "nee; te weeig." Het idee kwam van een recept waar naast veel pindakaas ook nog veel room in ging, de aarzeling kwam niet alleen door de combinatie maar ook door de hoeveelheid vet. Die hoeveelheid vet, daar kun je van denken wat je wilt, en ook wel wat aanpassen, maar de combinatie die blijft natuurlijk. De reacties gingen niet zozeer in op de specifieke gratin, maar over de toevoeging van (veel) peper en kokos. Dan klinkt het al een stuk minder vreemd. De combinatie is bij mij blijven hangen en vormde de basis voor deze prachtige gele soep.



Een tijdje terug, bij het recept voor Indiase hachee, schreef ik nog wat uitleg over hoe je tamarinde verwerkt. 

Zoete aardappel-pindasoep

  • 2 eetlepels zonnbloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3-4 kleine, scherpe pepertjes, fijngehakt
  • 4 centimeter gemberwortel, geraspt
  • 175 gram pindakaas
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel zout
  • 1,5 kilo zoete aardappel, in blokjes
  • 300 gram gele spliterwten
  • 40 gram tamarindepulp
  • 1 dikke prei, in halve ringen (± 250 gram)
  • 500 gram groene kool, in dunne reepjes
  • 400 gram tauge
  • gefruite uitjes en gehakte pinda's als garnering
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit de ui, peper en gember 2 minuutjes aan. Doe dan een drupje water erbij en laat met een deksel op de pan 5 minuten op heel laag vuur verder zacht worden. 
Roer de pindakaas, peper, kurkuma en zout door het uimengsel. Schep de zoete aardappel en de spliterwten erdoor. Voeg 3 liter water toe en breng aan de kook. Laat de soep ± 45 minuten doorpruttelen zodat de zoete aardappel en de spliterwten gaar worden. 
Doe ondertussen de tamarinde in een kommetje en giet er ± 1 deciliter kokend water bij. Laat even staan en roer dan los. Giet het door een zeefje, vang het vocht op en wrijf zoveel mogelijk pulp door de zeef. Wat in de zeef overblijft, kan weg. 
Pureer de soep. Meng het tamarindewater erdoor en proef of de soep goed op smaak is. Voeg eventueel nog wat extra zout of tamarinde (of eventueel limoensap) toe. 
Doe de prei en groene kool in de soep en laat nog 15 minuten zacht doorkoken. Laat de tauge de laatste 2 minuten meewarmen. Proef de soep nogmaals. 
Schep in grote kommen en bestrooi met het mengsel van gefruite uitjes en gehakte pinda's. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen