donderdag 7 april 2016

Slof met pistache, mango en kokosmeringue


Weer eens een ander perspectief. De slof staat in de vensterbank van een zolderraam en op de achtergrond zie je de uiterwaarden en de rivier. Nog geen koeien, want die komen zo rond hemelvaart weer buiten te lopen.

Mijn meringue zakte een beetje ineen, dus ik kreeg geen mooie toefjes. De smaak was er niet minder om.

Slof met pistache, mango en kokosmeringue

  • 180 gram boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 eigeel (bewaar het wit voor de meringue)
  • 250 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder *)
  • 60 gram pistachenoten (gepeld)
  • 50 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 2 druppels amandelextract
  • 1/2 ei
  • 1 kleine mango, in blokjes (± 200 gram vruchtvlees)
  • eventueel scheutje limoensap
  • 1 eiwit
  • 20 milliliter water
  • 55 gram suiker
  • 20 gram geraspte kokos
Snij de 180 gram boter in blokjes en doe ze in een kom. Meng met de suiker, het zout en de eidooier. Dit kan met een handmixer met kneedhaken, maar ook met een keukenmachine. Het mag best iets zacht worden. Kneed de 250 gram bloem en bakpoeder er daarna door. Verpak het deeg in plastic folie (of boterhamzakje) en leg een uurtje in de koelkast.
Maal de pistachenoten met de suiker redelijk fijn. Meng de boter, bloem, amandelextract en erdoor tot een stevige crème. 
Verwarm de oven voor op 160C, boven- en onderwarmte. 
Knip een stuk bakpapier ter grootte van de bodem van de vorm. Vet de zijkanten in en bestuif met bloem. Rol het deeg uit tot een ovale lap en leg deze op de bodem van de vorm. Verdeel het pistachemengsel over het deeg waarbij je aan de buitenste rand 1 centimeter vrij laat. 
Bak de bodem in ± 35 minuten goudbruin en gaar. De buitenste rand zal mooi omhoog komen zodat er een kleine holte ontstaat waar de mango in kan. 
Laat de taart in de vorm afkoelen. 
Meng de mangoblokjes eventueel met het limoensap.
Vlak voor serveren maak je de meringue en zet je de slof in elkaar. Verdeel de mango over de pistachelaag. 
Doe voor de meringue de suiker in een kleine steelpan met dikke bodem. Druppel het water erover en laat op laag vuur warm worden. Schud af en toe voorzichtig zodat de suiker oplost. Zet dan het vuur hoger en laat doorkoken tot een witte stroop van 121C. 
Klop ondertussen de eiwitten stijf. Giet, al verder kloppend, de hete siroop op het stijve eiwit en klop tot een stevig schuim. Klop nog een minuut of 2 door om de meringue wat af te laten koelen. Meng er snel maar voorzichtig de kokosrasp door. Verdeel de meringue over de mango en brand het schuim lichtbruin met een bruleebrander. Of zet heel (!) even onder een hete grill.
Eet de slof meteen. Als je hem langer laat staan, zakt het schuim wat in. Natuurlijk is de slof de volgende dag ook nog lekker en eetbaar, maar net gemaakt is-tie het lekkerst.

*) de hoeveelheid deeg is voor 2 sloffenbodems. Het deeg kun je heel goed invriezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen