maandag 2 mei 2016

Weekmenu - blauwe bessen, makreel en krieltjes

Vorige week moesten jullie het even zonder een weekmenu van mij stellen. Maar jullie hebben vast niet alleen maar oranje tompoezen gegeten . Die moesten wij op Koningsdag missen, wij waren een weekje in Innsbruck. Was het in Nederland al koud op Koningsdag, wij hadden echte sneeuw.



Deze week ziet het er gelukkig weer wat warmer en zonniger uit. Daarom ook een salade in het weekmenu. Met een beetje geluk kun je die buiten opeten.


Weekmenu

  • Taco's of tortilla's vullen met een mengsel van gehakt gebakken met een gesnipperde ui, 1 theelepel komijn, 1 theelepel koriander, iets pittigs als cayennepeper of sambal, 2-3 tomaten in blokjes en een blikje mais. Erbij eventueel nog komkommerplakjes en een schepje zure room. 
  • Gebakken krieltjes, een kipschnitzel en groente naar keuze.
  • De andere helft van de grote zak krieltjes in een stoofpotje/eenpansgerecht: Gehakt rul bakken in eigen vet, een gesnipperde ui en een teentje knoflook meebakken, een bakje champignons, 2 preien in ringen, een theelepel kerriepoeder, de krieltjes en een scheut water erbij. Met een deksel op de pan zacht laten pruttelen tot alles gaar is. Roer af en toe door en voeg misschien nog een klein beetje water toe. 
  • De gerookte makreel is ook in de bonus, dus tijd voor vis. In de bonusfolder stond ook al het idee om er een pasta mee te maken, en dat is een lekker idee, dus dat volg ik. Wat ik altijd een beetje vervelend van een een makreel vind is, dat ook al werk ik nog zo netjes, ik toch uiteindelijk met mijn vingers aan de makreel moet zitten om 'm in mooie stukjes zonder graat te verdelen. Daarna blijven mijn handen naar vis ruiken. Dus misschien is het een idee om de vis de avond ervoor al in stukjes te verdelen en daarna onder de douche te stappen en je haren te wassen. Dan ben je de vislucht wel kwijt. Maar goed een idee voor het avondeten: Bak een venkelknol in kleine stukjes aan een lepel olijfolie, fruit een teentje knoflook mee en voeg een scheutje water toe. Laat 5 minuten pruttelen tot de venkel bijna gaar is. Voeg een bekertje crème fraîche toe en proef het sausje op peper (sambal) en zout. Laat de makreel meewarmen. Eventueel kun je ook een tomaat of een paprika door de saus doen. Pasta erbij koken en later met elkaar mengen.  
  • Als het een grote makreel is, kun je de rest ook in een salade van gekookte bietjes, rucola en makreel verwerken. Erbij een sausje/dressing van yoghurt, knoflook en eventueel bieslook en een stuk lekker brood en dan ben je snel klaar. 
  • Salade met blauwe bessen. Een simpele afgeleide van deze supersalade. Prak ± 20 blauwe bessen fijn met een drupje honing, 1 eetlepel (cider)azijn en 2 eetlepels (walnoot)olie. Meng 1 zak rucola (75 gram), 100 gram blauwe bessen, 1 komkommer in halve plakjes en 1 bakje gemengde (pittige) kiemen door elkaar met de dressing. Vul aan met wat blokjes feta of een bol in stukjes gescheurde (buffel)mozzarella. Serveer met lekker brood en een bakje hummus. Of laat de kaas weg en bak er kipfilet bij. 

4 opmerkingen:

  1. Klinkt goed! Wij gaan de makreel, het stoofpotje en de salade deze week maken��

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Succes! Laat je weten of het lekker was,? Mag ook een foto via de FB van lekkersvanthuis zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Makreel met venkel is voor herhaling vatbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vind ik ook - alleen mannetje Q heeft bedacht dat hij venkel niet lekker vindt. Venkel kan trouwens ook heel goed met andere vis.

    BeantwoordenVerwijderen