donderdag 30 juni 2016

Bibimbap - Koreaanse rijst met gehakt, wortel, spinazie, ei, komkommer

Bibimbap klinkt zo leuk. Alleen al daarom moet je het een keer maken.


foto bibimbap

Bibimbap is een Koreaans gerecht. Simpel gezegd is het een kom met rijst, verschillende - apart bereide - groenten, vlees, een ei en pittige chilisaus. Niet moeilijk, erg lekker. Voor de groenten, het vlees en het ei kun je verschillende pannen gebruiken, maar als je snel werkt, kun je ook een aantal dingen achter elkaar in de wok klaar maken.
Dat ei vraagt nog wel wat toelichting. Als je googelt op plaatjes van bibimbap dan springt een gele dooier je meestal tegemoet. Traditioneel is het een rauw ei, dat je door de rijst mengt, en dan gaart de hitte van de rijst het ei. In de meeste recepten van nu wordt het eitje gebakken. In mijn recept ook, maar niet als een mooi spiegelei. Niet dat ik iets tegen rauw ei heb, maar ik vind een dooier op die manier gewoon niet lekker. Omdat het mijn kom bibimbap is die je op de foto ziet, zie je dus ook geen spiegelei. Ik kook niet voor de foto maar om te eten. 


Bibimbap

(2 personen)
  • 1/2 komkommer
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 lenteuitje, in ringetjes
  • 150 gram wortel
  • 150 gram gehakt
  • 1 theelepel sesamolie
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels versgeraspte gember
  • 3 eetlepels donkere sojasaus
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • scheutje olie
  • 100 gram oesterzwammen, in reepjes gescheurd
  • 1/2 bosje wilde spinazie (± 200 gram)
  • 1 theelepel sesamzaad
  • 2 eieren
  • 150 gram rijst *)
  • gochujang
* Breng de azijn, suiker en water aan de kook en roer even goed zodat de suiker oplost. Snijd de komkommer in 2 stukken van 5-6 centimeter, halveer deze in de lengte en snijd elk stuk in de lengte in 4-5 reepjes. Doe in een bakje en overgiet met het zoetzuur. Laat minimaal een half uur intrekken. 
* Snijd de wortel in evengrote reepjes als de komkommer. Kook ze 2 minuten, giet af en zet even apart. 
* Meng de sesamolie, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel gember, 2 lepels sojasaus, de bruine suiker en 2 lepels water in een kommetje door elkaar. Bak het gehakt in eigen vet rul en gaar. Voeg het sausje toe en laat even warm worden. 
* Verhit een klein beetje olie en bak de oesterzwammen snel gaar. Doe hier 1 eetlepel sojasaus bij. 
* Was de spinazie, laat goed uitlekken en snijd grof. Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan en fruit 1 teentje knoflook en 1 theelepel gember even aan. Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Bestrooi met het sesamzaad.
* Bak de eieren in een beetje olie zoals jij een ei lekker vindt. 
* Kook de rijst gaar. 
* Roer de gochujang wat losser in een kommetje.

Verdeel de rijst over 2 grote kommen. Verdeel de groente en rijst er mooi overheen. Druppel er wat gochujang over. Schep het ei erop. Serveer met extra gochujang naar smaak. 

*) Rijst: Koreaanse rijst is rondkorrelige rijst. Dus iets meer plakkerig dan een hele droge korrel. Ik gebruikte zelf paellarijst. Maar je kunt ook de rijst gebruiken die je normaal gebruikt. Dan is het misschien wat minder authentiek, maar ook lekker. 

Laatst stond er ook een recept voor bibimbap in de Allerhande, maar ik haalde hier mijn inspiratie vandaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen