woensdag 13 juli 2016

Stamppot paksoi met kipreepjes in ketjap

Het was wel weer een keer tijd om aardappels te eten. Ik merk dat aardappels 's winters vaker op het menu staan dan in de zomer, en af en toe vind ik dat ik gewoon aardappels moet eten. Het werd een stamppot. Geen zuurkool of boerenkool en rookworst maar knapperige paksoi en bleekselderij en pittige kipreepjes. Alhoewel die zuurkool en rookworst ook best had gekund. De dag dat wij dit aten was het wel redelijk warm en benauwd, maar er kwam me toch een hoeveelheid water uit de lucht. Het leek echt herfst als je naar buiten keek. We aten zelfs met het licht aan en dat eind mei. 








Stamppot paksoi met kipreepjes in ketjap


  • 1,5 kilo aardappels
  • 1 struik paksoi (± 600 gram)
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram kipdijfilet, in reepjes
  • 1-2 theelepels sambal
  • 3 bolletjes gember, fijngesnipperd
  • 3 eetlepels ketjap manis (of donkere sojasaus)
  • ± 1 deciliter melk
Schil de aardappels, snijd ze in plakjes, doe ze in een pan met water, roer even om en giet dit water af. Doe er zoveel schoon water in dat de aardappels net onderstaan, doe de knoflook erbij en breng aan de kook. Kook de aardappels in ± 10 minuten gaar. 
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui een paar minuten. Voeg de kipreepjes toe en bak op hoog vuur lichtbruin. Voeg de sambal, gember en ketjap toe en zet het vuur laag. Laat de kip in ± 10 minuten gaar smoren. 
Snijd het witte deel van de paksoi en de bleekselderij in dunne boogjes. Doe in een pan met een beetje water en breng aan de kook. Schep om zodra het water kookt en laat 1 minuut koken. Giet dan af. Op deze manier is de groente voorverwarmd maar nog wel goed knapperig. 
Snijd het groene blad in reepjes. 
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de melk. Roer de paksoi, bleekselderij en kipreepjes door de gestampte aardappels. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen