zondag 13 november 2016

Christmaspudding

Zondag 22 november 2015 was het Stir-up Sunday. Toen roerde ik het beslag voor deze Christmaspudding.


In 2016 valt Stir-up Sunday op 20 november. Over een week dus. Maar ook als je dat niet redt, en wat later de Christmuspudding maakt, is dat okée. Als de pudding maar een paar dagen op smaak komt, heb je ook een lekkere Christmaspudding. Je hoeft 'm natuurlijk ook niet met Kerst te eten. Dat deden wij ook niet. Er was toen al genoeg te eten, en een pudding als deze vult natuurlijk wel. Uiteindelijk aten wij de Christmaspudding eind januari. Ik bewaarde 'm al die tijd in de garage. Het zal daar iets van 10-15 C zijn geweest.

Een paar tips bij het maken van de Christmaspudding:

Mixed spice
Een kruidig mengsel van diverse specerijen. In Nederland is dat moeilijk te vinden. Eventueel kun je speculaaskruiden gebruiken, maar daar zit wel peper in en de verhoudingen zijn anders. Ik maakte het zelf, waarbij ik recept van BBCGoodFood min of meer volgde:

  • 1 eetlepel piment
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • 2 theelepels foelie
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel gemberpoeder

Gebruik specerijen in gemalen vorm en meng ze, of gebruik hele specerijen en maal ze fijn met een koffiemolen. Wat je over hebt, kun je gebruiken in bijvoorbeeld kruidkoek.

Wit broodkruim
Ik kocht hiervoor speciaal wit casinobrood. De korstjes eraf snijden en dan fijnmalen in een keukenmachine. GZQ was er blij mee want de rest van het brood werden tosti's.

Boter
De boter is bevroren omdat je de boter dan beter kunt raspen. Oorspronkelijk wordt er geen boter maar suet, dat is runderniervet, gebruikt in een Christmaspudding. Dat smelt langzamer, vandaar de lange(re) stoomtijden die je soms in recepten voorbij ziet komen. Ik heb de mijne 4 uur gestoomd om de pudding klaar te maken. Voor het opwarmen was een half uur voldoende.

Christmaspudding

(puddingvorm/hittebestendige kom van 1,5 liter)
  • 150 gram rozijnen
  • 150 gram gedroogde cranberries
  • 100 gram gekonfijte sinaasappelschil
  • 1 kleine appel, geraspt (100 gram)
  • 1 wortel, fijngeraspt (100 gram)
  • 100 gram amandelen, grof gehakt
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1,5 deciliter brandy (vieux)
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 theelepels mixed spice
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram vers wit broodkruim
  • 150 gram boter, bevroren
Begin de avond van tevoren, zaterdagavond dus. Doe rozijnen, cranberries, sinaasappelschil, appel, wortel, amandelen, suiker, sinaasappelsap en brandy in een kom. Roer alles door elkaar en dek af. Laat een nacht intrekken. 
Meng de volgende dag de mixed spice door de eieren.
Doe het fruit met vocht in een grote kom. Strooi de bloem en het broodkruim erover. Rasp de bevroren boter boven de kom. Giet de eieren over de bovenkant en roer alles met een pollepel goed door elkaar. 
Vet de vorm in met boter. 
Knip een stuk bakpapier en een stuk aluminiumfolie van elk 30 centimeter. Leg dat op elkaar en beboter het bakpapier. Maak in het midden (over de korte kant) een zigzagvouw. In het midden komt dan eigenlijk een stuk papier en folie driedubbel te zitten. 
Vul de vorm met het mengsel. Leg het stuk papier-folie met de beboterde kant onder over de bovenkant en bind het vast met een stuk keukentouw. 
Zet de vorm in een grote pan en vul deze met tot halverwege de vorm met kokend water. Doe een goed sluitend deksel op de pan en stoom/kook de pudding 4 uur. Controleer af en toe de waterhoeveelheid en vul aan als dat nodig is. 
Laat de Christmaspudding in de vorm afkoelen. Laat het deksel van papier/folie er gewoon opzitten. Zet 'm daarna op koele plek (schuur of garage is prima) totdat het kerst is. 
Om de pudding te eten warm je 'm weer op door de pudding op dezelfde manier ± 3/4 uur te stomen. Geef er brandy syrup room (slagroom lobbig kloppen met wat golden syrup en een lepel brandy) bij. 

(bron: uit 2 BBC-GoodFood-recepten (november issues 2014 en 2015) heb ik mijn eigen versie gedestilleerd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten