maandag 28 november 2016

Pompoen met rode sla en granaatappel bij kikkererwtenpannenkoekjes

Deze herfst is tot nu toe de herfst van de pompoen voor mij. Ik heb er een behoorlijk aantal van in stukjes gehakt. Blijkbaar zijn ze redelijk goedkoop. Want ik kies de groente die ik eet best vaak uit op prijs. En dan eet je de ene herfst vaker spruitjes en de andere herfst weer meer witlof of zuurkool. En nu dus pompoen. 
Deze combinatie met de kikkererwtenpannenkoekjes vond ik erg geslaagd. Je moet bij deze pannenkoekjes van kikkererwtenmeel wel iets smeuïgs of een sausje eten, want ze zijn een tikje droog, maar ze zijn wel een vullend en voedzaam alternatief voor aardappels, tortilla's, rijst en dergelijke. Ik zal ze nog wel vaker maken, eventueel variërend met de specerijen en misschien nog wat fijngehakte kool erdoor. 





Pompoen met rode sla en granaatappel (en kikkererwtenpannenkoekjes)

(5 personen)
  • 1 grote hokkaidopompoen (±1,5 kilo)
  • 4 teentjes knoflook in de schil
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zout
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in kwartringen
  • 1 theelepel korianderzaad (liefst heel)
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 kropje rode sla (radicchio)
  • 1 granaatappel
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • peper, zout
Was de pompoen en verwijder lelijke plekken van de schil. Verder hoef je de pompoen niet te schillen. Halveer de pompoen en schraap de pitten en draden eruit. Snijd de pompoen in stukken van ± 3 bij 2 centimeter. Meng in een grote kom knoflook, kurkuma, zout, rode peper, olie, ui, korianderzaad en venkelzaad door elkaar en meng er met je handen de pompoen door. Schep alles over in een grote ovenschaal of op een bakplaat. (je kunt natuurlijk ook in de ovenschaal mengen, maar in een diepe kom (of pan) mengt het fijner en in dit geval kun je de kom voor de salade gebruiken.) Zet in de oven en doe de oven aan op 180C. Laat de pompoen in ± 30 minuten gaar worden. 
Was de sla. Verwijder het buitenste blad dat vaak een beetje taai is. Snijd in kwarten, strijd de stronk eruit en snijd dan in repen. Doe de sla in de kom. 
Rol de granaatappel over het aanrecht en duw erop zodat de pitten al los komen te zitten. Halveer de granaatappel en peuter de pitten eruit. Doe ze bij de sla. 
Klop in een kommetje de granaatappelmelasse, olijfolie en honing door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. 
Doe de gare pompoen bij de sla in de kom. Meng de dressing erdoor. 

Voor de pannenkoekjes van kikkererwtenmeel maakte ik een beslag van 350 gram kikkererwtenmeel en 350 milliliter water. Erdoor ging 1 ei, 2 lente-uitjes in dunne ringetjes, wat fijngehakte verse munt, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel zout en wat chiliflakes. In een hete pan, met een klein beetje zonnebloemolie, bakte ik een soort 3 in de pan, dus kleine pannenkoekjes. Ik hield ze even warm in de oven tot ze allemaal klaar waren.

Ook nog een yoghurt-knoflooksausje erbij. De knoflook die met de pompoen meegeroosterd is uitknijpen in een grote schep Griekse yoghurt. Beetje zout erbij en losroeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen