dinsdag 27 december 2016

Jaar van de boon 2016, Bonanza en "bitterballen" met pompoen en witte bonen


"Heeft er iemand iets voor een snijboon?"
"Nee, ik wil een bruine èn een blauwe boon voor die chiliboon."
"Soja voor een ogen?"
"Jij mag mijn kidney, maar dan wil ik een tuinboon."

Ja, 2016 was bij ons aan tafel zeker het Jaar van de Boon. Zowel aan de eettafel als aan de speeltafel. Bij ons thuis overigens gewoon dezelfde tafel. 

Zo in de laatste week van 2016 nog een paar bonenbeslommeringen. Het jaar 2016 was door de VN uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. Dit om wereldwijd aandacht te vragen voor de duurzame aspecten van bonen en peulvruchten. Vergeleken met vlees is de milieubelasting een heel stuk kleiner. En dat terwijl bonen ook een goede en lekkere eiwitbron zijn.
Ik heb het afgelopen jaar dan ook veel bonen voorbij zien komen. Natuurlijk op mijn bord maar ook het mooie kookboek Bonen van Joke Boon, andere verpakkingen met gemengde en gare bonen, de miniblikjes die fijn zijn als je voor 1 persoon een salade wilt maken. 

Hier een overzicht van de recepten met peulvruchten die ik het afgelopen jaar blogde. Het eerste, de bonenschotel met mango en mais, was ongeveer wat wij vorig jaar op oudejaarsavond aten. Met dit lijstje kun je ook 2017 voor jou een jaar van de boon laten zijn. 

Maar de leukste bonen zijn eigenlijk de bonen van Bonanza. Dat kaartspel - waarbij onderhandelingsvaardigheid wel handig is - gaat over bonen. Tuinbonen, kidneybonen en ogenbonen zijn gewild. Chilibonen en blauwe bonen minder. Het is niet zo'n duur spelletje, dus als je iets nieuws wilt proberen met oudejaarsavond, is dit een leuk idee. 



Eet er een lekker bonenhapje bij. Ik maakte een soort van bitterballen op basis van witte bonen en pompoen. Voor het paneren zou ik zeker panko gebruiken en geen gewoon paneermeel. Panko geeft echt een veel knapperiger resultaat. 


"Bitterballen" met pompoen en witte bonen met een Japanse twist


(recept van bijnanetzolekkeralsthuis voor 12-14 stuks)
  • 350 gram gare witte bonen
  • 175 gram rauwe pompoen, grof geraspt
  • 1 + 1 theelepel wit sesamzaad
  • 1 + 1 theelepel zwart sesamzaad
  • 1 theelepel (Japanse) sojasaus
  • 1/2 theelepel shichimi togarashi
  • eventueel paar druppels tabasco
  • 1 vel nori, in ragfijne korte reepjes
  • 40 gram rijstbloem
  • 1 ei
  • 50 gram panko
  • olie om te frituren
  • 3 eetlepels mayonais
  • wasabi uit een tube naar smaak
Zorg dat de bonen goed uitgelekt zijn. Prak ze fijn met een vork. 
Roer de geraspte pompoen, 1 theelepel van elke kleur sesamzaad, de sojasaus, de shichimi togarashi, eventueel de tabasco en de nori erdoor. Laat het mengsel weer een beetje opstijven in de koelkast als het erg zacht is geworden.
Schep met een lepel een balletje ter grootte van een bitterbal van het mengsel en rol tot een mooi balletje. Leg op een stuk bakpapier. Maak zo 12-14 ballen en zet een half uurtje in de vriezer.
Meng de rijstbloem met het achtergehouden sesamzaad in een diep bord. 
Klop het ei los in een diep bord. 
Doe de panko in een ander bord
Rol de balletjes eerst door het rijstmeel, dan door het ei en dan door de panko. Leg minimaal een half uur in de vriezer voordat je ze gaat frituren. 
Bak de "bitterbalen in 3-5 minuten gaar en goudbruin. Het ligt er een beetje aan of ze een half uur in de vriezer hebben gelegen of dat je ze er al langer in bewaard hebt. 
Roer de wasabi door de mayonaise
Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer met de wasabimayonaise. 

Eventueel kun je er nog wat zoetzure komkommer bij serveren. Meng hiervoor een lepel rijstazijn met een lepel suiker en laat hierin komkommerlinten een half uurtje marineren. 

Ik denk dat dit mijn laatste blog van 2016 zal zijn. Dus bij deze wil ik jullie een goede jaarwisseling wensen en alle goeds voor 2017. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten