woensdag 14 december 2016

Kerstboombrood met kardemom, abrikoos en noten


Bij het meedoen aan de "lekkerste-kerstbrood-bakwedstrijd" had ik de ingrediënten voor de zekerheid dubbel meegenomen. Ik heb het niet nodig gehad. Omdat een deel al gemengd was, moet ik daar wel, weer thuis, deeg van maken. Nog een keer hetzelfde kerstbrood was mij een beetje teveel van het goede. Hoewel natuurlijk erg lekker, wilde ik wat anders. Ik had 'm in de aanloop ook al 3 keer gemaakt om de juiste hoeveelheid kardemom te ontdekken.
De basis is wel het deeg met kardemom. Daar deed ik een vulling van abrikoos en nootjes in. Geïnspireerd door de vormgeving van de winnares van vorig jaar maakte ik er rolletjes van die ik in de vorm van een kerstboom bakte.


Kerstboombrood met kardemom, abrikoos en noten

  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 3 eetlepels rum
  • 30 kardemompeulen
  • 180 milliliter melk
  • 35 gram boter
  • 1 ei
  • 7 gram gedroogde gist
  • 350 gram bloem
  • 30 gram suiker
  • 3 gram zout
  • 50 gram gemengde noten (bv walnoot, amandel, hazelnoot), gehakt
  • 75 gram zachte boter
  • 50 gram bruine basterdsuiker
Knip de abrikozen in kleine stukjes. Doe ze in een kommetje en giet de rum erover. Warm iets op in de magnetron en laat een paar uur (of een nacht) staan om te wellen. 
Breek de kardemompeulen open en peuter de zaadjes eruit. Wrijf in de vijzel (of koffiebonenmaler) de zaadjes tot poeder. 
Verwarm de melk met de boter tegen de kook aan en roer de kardemom erdoor. Laat afkoelen tot handwarm. Roer dan de gist en het losgeklopte ei erdoor. 
Doe bloem, suiker en zout in de kom van de broodbakmachine en giet het melk-kardemommengsel erbij. Kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg. 
Vet een kom in met een klein beetje neutrale olie, leg de deegbal erin en rol 'm even rond. Dek af met een deksel (of plastic folie of een vochtige theedoek) en laat op een tochtvrije plek ± 1 uur rijzen. 
Leg een stuk bakpapier (of herbruikbare bakfolie) op een bakplaat. 
Roer de zachte boter en de basterdsuiker door elkaar. 
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ± 30 bij 25 centimeter. Smeer, vanaf de breedste kant, de boter uit over ± 2/3 deel van het deeg. Bestrooi gelijkmatig met de abrikozen en nootjes. Rol vanaf de breedste kant op tot een worst. Snijd het deeg met een scherp mes in 12 plakjes. Leg de plakje in de vorm van een kerstboom op de bakplaat. Dek af met een vochtige theedoek (of gebruik een grote plastic zak om de bakplaat mee in te pakken) en laat nog ± 30 minuten rijzen. 
Verwarm de oven voor op 175C. Bak de kerstboom in ± 25 minuten gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen