vrijdag 16 december 2016

Tulband met maanzaad en citroen


Zo rond 3-4 uur druppelen de eerste familieleden binnen voor het samenzijn op eerste kerstdag. Voor degenen die er op tijd zijn is er nog een kop thee of koffie met iets lekkers. De anderen schuiven direct aan bij de borrel.

Concreet vertaald is de thee met lekkers een kop kerstthee met een stuk van deze tulband met maanzaad en citroen.

Een schone zus was blij met deze kerstthee van Simon Lévelt. Zij reageert allergisch op appel, en in veel kerstmelanges zit gedroogde appel. In deze niet. Nu moet ik er wel even bij zeggen dat dit de kerstthee 2015 was, dus of er dit jaar ook geen gedroogde appel in zit, dat weet ik niet. Nu weet ik dat wel, want ik heb het even voor je nagekeken. Volgens de ingrediëntenopgave van Simon Lévelt zit er nog steeds geen appel in de kerstthee.


Tulband met maanzaad en citroen

  • 150 gram zachte boter
  • 250 gram suiker
  • 5 eieren, gesplitst
  • 25 gram maanzaad
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 100 gram yoghurt
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 gram roomkaas
  • 50-100 gram poedersuiker
  • 1 theelepel citroenrasp
  • iets maanzaad om te bestrooien


Vet de tulbandvorm heel goed in met een beetje gesmolten boter en bestrooi met paneermeel of bloem. Zorg dat je alle hoekjes goed meeneemt. Klop het teveel aan paneermeel of bloem weer uit de vorm. 
Klop in een grote beslagkom de boter met de suiker ± 5 minuten tot een romig mengsel. Klop er 1 voor 1 de eidooiers door. Klop er dan maanzaad, citroenrasp en yoghurt door. Zeef zelfrijzend bakmeel en baking soda boven de kom en meng dat door het botersuikermengsel. 
Verwarm de oven voor op 175C. 
Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Meng ± 1/3 deel van het eiwit door het beslag om het beslag wat losser te maken. Spatel de rest van het eiwit door het beslag. Schep het beslag in de tulbandvorm. Bak de tulband in ± 1 uur gaar. 
Laat de tulband een kwartiertje afkoelen in de vorm en stort 'm dan op een taartrooster om verder af te laten koelen. 
Als de tulband is afgekoeld maak je het glazuur. Zeef hiervoor 50 gram poedersuiker boven de roomkaas en klop door elkaar. Meng het citroenrasp erdoor. Proef of je nog meer suiker in het glazuur wilt. 
Snijd eventueel de bovenkant van de tulband (= de onderkant als je de tulband met de mooie, ronde kant naar boven hebt staan zoals je 'm normaal serveert) bij om ervoor te zorgen dat de tulband goed recht staat. Verdeel het glazuur over de bovenkant van de tulband en bestrooi met nog wat maanzaad. 

Bij mijn tulband was het glazuur (bewust) niet netjes verdeeld omdat ik inschatte dat een aantal jonge gasten het glazuur niet zo lekker zou vinden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen