woensdag 30 maart 2016

Koffiecake met pecannoten en witte chocolade

Keek van de week nummer 5! Op de FB-pagina van Lekkersvanthuis (leuk vinden vind ik ook leuk) post ik nu al een aantal weken de "KEEK van de WEEK". Daarin zet ik een cake die ik ooit geblogd heb nog een keer in de spotlights. Deze week wordt het dus een nieuw recept. Lekker met koffie, pecannoten en witte chocolade. 



Dit is niet zo'n hoge cake. Je kunt de cake ook in een wat kleinere cakevorm bakken, dan heb je grotere plakken. De cake moet dan iets langer in de oven.

Op pinterest heb ik een bord gemaakt met daarop alle "Keeks van de Week". 


Koffiecake met pecannoten en witte chocolade

  • 110 gram zachte boter
  • 110 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel 
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 theelepels oploskoffie (espresso)
  • 1 eetlepel melk
  • eventueel 1 eetlepel cacaonibs
  • 50 gram witte chocolade
  • 40 gram pecannoten, grof gehakt
Vet een cakevorm in met boter en bestuif met bloem of paneermeel. Leg een stukje bakpapier op de bodem.
Verwarm de oven voor op 175C.
Meng boter, suiker, eieren, bakmeel, bakpoeder, zout,oploskoffie en melk in een keukenmachine tot een beslag. Meng eventueel de cacaonibs erdoor. Verdeel het beslag over de cakevorm en bak de cake in ± 35 minuten gaar. 
Laat even in de vorm afkoelen en stort dan op een cakerooster om verder af te koelen. 
Breek de chocolade in stukjes, doe in een hittebestendig kommetje en hang dit boven een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten en roer glad. Bestrijk de bovenkant van de cake met de gesmolten chocolade en bestrooi met de gehakte pecannoten. 

maandag 28 maart 2016

Wat eten we deze week?

Een zusje vierde haar verjaardag zaterdag en als avondeten haalde ze onder andere chinees. Daar is nog zoveel van over dat ze nog de hele week chinees kan eten. Dus voor haar hoef ik geen weekmenu te verzinnen. Het andere zusje, of eigenlijk haar vriend, wil een stukje vlees met broccoli als avondeten en geen pasta. En dat terwijl weer de verse pasta met de pastasauzen 2e gratis is. 

Verder kan er heel veel atjar worden gegeten. Er is namelijk een creabeaproject bedacht waar een grote pot met metalen deksel voor nodig is. Daarop togen mijn zusjes naar de groothandel en kochten twee 1,7 literpotten atjar. Dan heb je dus veel atjar. Als je een idee hebt, ik hoor het graag. Ik opperde al atjarkroketjes en een hartige taart met atjar, maar echt enthousiast werd er nog niet op gereageerd. Of een trappenhuisrijsttafelparty waar zij dan voor de atjar zorgen en flatgenoten dan een ander rijsttafelonderdeel meebrengen leek me ook wel leuk. 

Een echt weekmenu wordt het dus niet deze week. Nog wel 3 ideetjes voor avondeten waarin in elk geval 1 aanbieding wordt gebruikt.

Geroosterde bospeen met gember, peultjes en freekeh



Salade met snijbonen, witte bonen en feta


3 Bietjes, gekookte aardappels en een speklapje met ui.

zaterdag 26 maart 2016

Mini-ananas met kokospudding


Drie kleine ananasjes samen op een rij. Lief he? Ze zaten met z'n drietjes in een verpakking dus dat kwam precies uit. Ik gaarde ze in de oven zodat ze wat zachter worden en niet meer zo vers smaken. Manlief en mannetje Q hebben af en toe last van een prikkend gehemelte als ze verse ananas eten. Soort allergische reactie. Maar echt allergisch is het niet. Het komt door een enzymatische werking. Dezelfde die ervoor zorgt dat ananas en kiwi in een marinade als malsmaker werken en in combinatie met gelatine voorkomt dat de gelatine zijn gelerende werking heeft. 





Mini-ananas met kokospudding


  • 3 mini-ananassen
  • 2 eetlepels kokoslikeur
  • 1 limoen, schoongeboend
  • ± 3 eetlepels suiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 deciliter melk
  • 2 deciliter kokoksmelk
  • 30 gram suiker
  • 1 eetlepel kokoslikeur
  • 3 kaapse kruisbessen
Schil de ananasjes en verwijder de diepe pitten Die vormen een spiraalvormig patroon, dus het werkt vaak sneller om dat patroon te volgen in plaats van rechte lijnen. 
Rasp de limoenschil en bewaar in een luchtdicht bakje. Pers de limoen uit. Meng het limoensap met de kokoslikeur in een bord. Doe de suiker in een ander bord. Rol de ananas door het vocht en daarna door de suiker. Zet ze in een kleine ovenschaal. Giet het overgebleven vocht erbij. Zet de ananas ± 30 minuten in een oven van 170C. Laat afkoelen tot je ze gaat eten. 
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. 
Breng de melk met de kokosmelk en suiker aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen. Meng de uitgeknepen gelatine door het kokosmengsel zodat deze oplost. Roer de likeur erdoor. Laat afkoelen en roer af en toe door. Het kan zijn dat het vet in de kokosmelk een beetje bij elkaar gaat klonteren. Verdeel als het mengsel begint op te stijven het over 3 diepe borden. Laat verder opstijven in de koelkast. 
Zet voor het serveren een mini-ananas op de kokospudding. Steek een kaapse kruisbes als kroontje in de ananas. Strooi de rasp over de pudding. 

donderdag 24 maart 2016

Rijstsafari - gestoomde rijst met kardemom, kaneel en sinaasappel

Of ik meeging op rijstsafari. Jammergenoeg niet in een land ver weg, maar in de Hortus van Amsterdam. De uitnodiging kwam van Tilda. De blauwe zakken basmatirijst had ik al wel eens voorbijzien komen bij de AH, en ik ken het van advertenties uit de BBC GoodFood. Het Verenigd Koninkrijk is natuurlijk als gevolg van haar koloniale verleden met India een basmatirijstland bij uitstek.
de rijstplant in de Hortus
Op rijstsafari dus. Een zoektocht was het wel. In de hortus staat welgeteld 1 rijstplant. Gelukkig hadden we een reisleider. Hij wist op vermakelijke toon over elk plantje wel iets bijzonders te vertellen. Daarnaast gaf hij nog een spoedcursus basmatirijst, de rijstsoort die Tilda verkoopt. Voor deze ochtend was mijn simpele redenering "rijst is rijst". Maar zo eenvoudig is het niet. Basmatirijst wordt zo bijzonder gevonden dat ook daar mee gesjoemeld wordt. Het bijzondere aan basmatirijst is het geurige aroma. Nepperds gebruiken geurstoffen om niet-basmiatirijst (lees: goedkopere) geurig te maken en wel voor het volle pond te verkopen. Er bestaat zelfs een Code on Practise of Basmati Rice Daarin staat dat om de naam basmatirijst te kunnen dragen er maximaal 7% andere rijst bij mag zitten. Een Duitse test van een aantal jaar terug wees uit dat dat ook niet zo nauw wordt genomen. Na een informatieve wandeling door de zonnige Hortus was het natuurlijk ook tijd om de rijst te proeven:

Een keuze uit het Tilda-assortiment kreeg ik nog thuisgestuurd. Daar zat ook gare rijst bij die je alleen nog hoeft op te warmen in de magnetron. Hoewel ik niet zo van de kant&klaar ben, vond ik degene die ik geproefd heb (Sweet chili&Lime) wel lekker. Je proefde de chili terug. Veel pakjes, zakjes en dergelijk zijn niet pittig genoeg. Onhandig vond ik de hoeveelheid. In mijn kookstijl is een zak voor 1 persoon te veel en voor 2 te weinig. En de zak is eigenlijk iets te hoog om goed in mijn magnetron te kunnen staan.

Het pak gewone basmatirijst gebruikte ik in dit recept voor gestoomde rijst met kardemom en kaneel en sinaasappel.





Gestoomde basmatirijst met kaneel, kardemom en sinaasappel

  • 850 milliliter water
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper uit de molen
  • 10 kardemompeulen, gekneusd
  • 3 kaneelstokjes
  • 1 sinaasappel
  • 500 gram basmatirijst
  • 30 gram boter
Week de basmatirijst 15 minuten in koud water en giet af door een zeef. Doe de rijst in een ovenschaal van ± 20 bij 30 centimeter.
Boen de sinaasappel schoon. Schaaf met een dunschiller repen schil eraf, waarbij je ervoor zorgt dat je zo weinig mogelijk wit meeschaaft. 
Warm de oven voor op 180C.
Breng het water met zout, peper, kardemom, kaneel en sinaasappelschil aan de kook. Giet het kokende water bij de rijst en meng snel. Dek af met een vel bakpapier dat je goed (maar voorzichtig met het kokende water) op de rijst drukt. Knip de zijkanten iets bij als dat nodig is. Dek af met een vel aluminiumfolie en vouw de randen goed om de schaal. Laat de rijst in 25 minuten in de oven garen. Laat dan nog - afgedekt - een kwartier buiten de oven staan. 
Pers de sinaasappel uit. Smelt de boter en meng met sinaasappelsap. Giet dit over de gare rijst en meng snel met een vork. 
(PS het vel aluminiumfolie kun je waarschijnlijk hergebruiken, want daar komt alleen stoom op)

(methode en inspiratie van deze rijst met kerrieblad van Ottolenghi)

dinsdag 22 maart 2016

Hot cross buns met abrikoos, kardemom en chocolade


Elk - al dan niet christelijk - feest of gelegenheid wordt steeds meer een feest waarop je extra aandacht besteed aan je eten. Binnenkort is het Pasen, en de recepten met eieren vliegen je om de oren. Ik besloot om eens te kijken welke aandacht ik in de afgelopen 6 blogjaren aan Pasen heb gegeven. Zoeken op "Pasen" leverde welgeteld 3 blogposten op, die niet eens heel specifiek voor Pasen gemaakt zijn: een cake met een vulling van advocaat, een gekleurd brood dat ik bakte van de natuurlijke eierverf, en lieve madeleines waar ik als smaakmaker Paasthee aan het beslag toevoegde. De geverfde eieren kwamen niet eens naar boven. Dit jaar is dus best een unicum in mijn bloggeschiedenis, ook al zijn deze hot cross buns met Pasen vorig jaar gebakken en gegeten. Ik ga niet al 3 of 4 weken voor Pasen iets specifieks voor Pasen bakken zodat ik het kan bloggen. Dat soort recepten staan gewoon een jaar in concept. 

Voor wat achtergrond van de hot cross buns heb ik even op wikipedia gekeken. Die zijn baksels die uit de Angelsaksische cultuur komen en nu wat meer voet aan de grond krijgen in niet-engelstalige landen. Traditioneel worden ze gegeten op Goede Vrijdag, vandaar ook het kruis erop. Op Goede Vrijdag wordt herdacht dat Jezus is gestorven en op Pasen dat Hij is opgestaan. 


Hot cross buns met abrikoos, kardemom en chocolade


  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 100 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 2,25 deciliter melk
  • 50 gram boter
  • 1 ei, losgeklopt
  • 450 gram bloem
  • 10 gram gedroogde gist
  • 5 gram zout
  • 50 gram + 2 eetlepels (riet)suiker
  • 100 gram pure chocolade
  • zaadjes uit 6 kardemompeulen, fijngemalen
  • 100 gram bloem (voor de kruisjes)
Verwarm de stukjes abrikoos met de helft van het sinaasappelsap even in de magnetron en laat ze wellen tot ze straks in het deeg gaan. 
Verwarm de melk tot tegen het kookpunt. Zet het vuur uit en laat de boter in de hete melk smelten. Lat 10 minuten afkoelen en klop dan het ei en de sinaasappelrasp erdoor. 
Doe de bloem, gist, zout, 50 gram suiker en de warme melk in de kom van de broodbakmachine en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Vet een kom in en doe de deegbal in de kom, dek af met een deksel of plastic folie en laat op een warme plek ± 1 uur rijzen. 
Hak ondertussen de chocolade fijn (dit kan met de hand of in een keukenmachine) en meng met de uitgelekte stukjes abrikoos en fijngemalen kardemom. 
Rol het deeg op een bebloemd werkoppervlak uit tot een lap en verdeel het chocolademengsel erover. Vouw dicht en kneed even goed door zodat de vulling goed door het deeg verdeeld wordt. 
Leg een vel bakpapier op een bakplaat of gebruik een bakmatje. 
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van 45-50 gram. Vorm hier kleine bolletjes van met een mooie, gladde bovenkant. Leg ze op de bakplaat en dek af met een iets vochtige theedoek. Laat op een warme plaats nog 30-45 minuten rijzen. 
Maak ondertussen het deegje voor de kruisjes. Roer hiervoor in een kommetje geleidelijk 6-7 eetlepels water door de 100 gram bloem zodat je een dikke pasta krijgt. Doe de pasta in een stevig zakje waar je een klein puntje van af knipt. 
Warm de oven voor op 190C. 
Spuit kruisjes op de bovenkant van elk bolletje. Bak de hot cross buns in 20-25 minuten gaar. 
Maak, terwijl de bolletjes bakken, een siroopje door het overgebleven sinaasappelsap met de 2 eetlepels suiker even te verwarmen zodat de suiker oplost. Bestrijk de hete bolletjes zodra ze uit de oven komen met deze siroop zodat ze mooi gaan glanzen. 


(bron: aangepast recept uit BBC GoodFood maart 2015)

maandag 21 maart 2016

Weekmenu - zoete puntpaprika en tonijn

Mwah, het is vooral veel pasen wat in de aanbieding is deze week. Blijkbaar wordt er dan niet zoveel groente gegeten. Dus dan maar met de groenten die altijd budgetvriendelijk zijn: wortels, knolselderij, kool. Verder iets met zoete puntpaprika. Daar kook ik zelf bijna nooit mee, want gewone paprika koop ik op de markt, en is altijd goedkoper dan de punt in de aanbieding. Ik zie niet zo in waarom ik dan puntpaprika zou kopen, zeker als ze toch in stukjes gaan. Om te vullen zijn ze eigenlijk aan de kleine kant. Maar vooruit, volgens mij heb ik toch een recept op mijn blog staan van met pastinaakpuree gevulde puntpaprika

Weekmenu


  • Er ligt vast nog wel gehakt in de vriezer van eerdere aanbiedingen, winterpeen blijft een goedkope groente, dan nog gember, rijst, wat rozijnen erbij en dan heb je de wortelgehaktschotel
  • Pasta met tonijn en groente naar keuze. 
  • Linzencurry met ei. Moet wel een half uurtje pruttelen om de rode linzen gaar te krijgen. Halveer de hoeveelheden in dit recept voor de currysaus. Gebruik bijvoorbeeld witte kool in plaats van spruitjes. Of als budget niet zo relevant is, kan broccoli ook goed. 
  • Pasta met spekjes, champignons en diepvriesspinazie.
  • Kip en knolselderij in een ragout met vadouvan. Knolselderij is niet de allersnelste groente om schoon te maken, maar het is weer eens iets anders. 
  • Met de andere helft van de knolselderij kun je een deel van de aardappels vervangen in een stamppot naar keuze. Je hoeft dan minder melk toe te voegen bij het stampen want knolselderij blijft natter dan aardappel.
  • Weer eens een keer wat met vis. Deze romige koolvis kun je ook zonder de bieslook en tomaat maken. Roer dan bijvoorbeeld wat mosterd door de crème fraîche. Leg reepjes (punt)paprika in de ovenschaal erbij en serveer met krieltjes. 

zaterdag 19 maart 2016

Zoete aardappel-pindasoep

Op Facebook werd aarzelend gevraagd of het idee van een gratin van zoete aardappel met pindakaas wat was. Mijn eerste gedachte was ook "nee; te weeig." Het idee kwam van een recept waar naast veel pindakaas ook nog veel room in ging, de aarzeling kwam niet alleen door de combinatie maar ook door de hoeveelheid vet. Die hoeveelheid vet, daar kun je van denken wat je wilt, en ook wel wat aanpassen, maar de combinatie die blijft natuurlijk. De reacties gingen niet zozeer in op de specifieke gratin, maar over de toevoeging van (veel) peper en kokos. Dan klinkt het al een stuk minder vreemd. De combinatie is bij mij blijven hangen en vormde de basis voor deze prachtige gele soep.



Een tijdje terug, bij het recept voor Indiase hachee, schreef ik nog wat uitleg over hoe je tamarinde verwerkt. 

Zoete aardappel-pindasoep

  • 2 eetlepels zonnbloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3-4 kleine, scherpe pepertjes, fijngehakt
  • 4 centimeter gemberwortel, geraspt
  • 175 gram pindakaas
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel zout
  • 1,5 kilo zoete aardappel, in blokjes
  • 300 gram gele spliterwten
  • 40 gram tamarindepulp
  • 1 dikke prei, in halve ringen (± 250 gram)
  • 500 gram groene kool, in dunne reepjes
  • 400 gram tauge
  • gefruite uitjes en gehakte pinda's als garnering
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit de ui, peper en gember 2 minuutjes aan. Doe dan een drupje water erbij en laat met een deksel op de pan 5 minuten op heel laag vuur verder zacht worden. 
Roer de pindakaas, peper, kurkuma en zout door het uimengsel. Schep de zoete aardappel en de spliterwten erdoor. Voeg 3 liter water toe en breng aan de kook. Laat de soep ± 45 minuten doorpruttelen zodat de zoete aardappel en de spliterwten gaar worden. 
Doe ondertussen de tamarinde in een kommetje en giet er ± 1 deciliter kokend water bij. Laat even staan en roer dan los. Giet het door een zeefje, vang het vocht op en wrijf zoveel mogelijk pulp door de zeef. Wat in de zeef overblijft, kan weg. 
Pureer de soep. Meng het tamarindewater erdoor en proef of de soep goed op smaak is. Voeg eventueel nog wat extra zout of tamarinde (of eventueel limoensap) toe. 
Doe de prei en groene kool in de soep en laat nog 15 minuten zacht doorkoken. Laat de tauge de laatste 2 minuten meewarmen. Proef de soep nogmaals. 
Schep in grote kommen en bestrooi met het mengsel van gefruite uitjes en gehakte pinda's. 

donderdag 17 maart 2016

Salade van witlof, blauwe druiven, fourme d'ambert en pecannoten

Dit is weer zo'n salade die alle elementen in zich heeft: tikje bitter en knapperig door de witlof, zoet en zacht van de druiven, zout en romig van de fourme d'ambert en nog een krokant accent door de pecannoten. Dit soort salades eet ik heel geregeld samen met een stuk hartige taart als avondeten. Nu er af en toe weer een tikje lente in de lucht zit, vind ik het niet erg meer om een koud onderdeel in mijn avondeten te hebben. Hartje winter ga ik meer voor de lauwwarme "salade's". 




Salade van witlof, blauwe druiven, fourme d'ambert en pecannoten


  • 3 eetlepels koolzaadolie
  • 1 volle theelepel honing
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 1/2 theelepel versgeraspte gember
  • peper, zout
  • 400 gram witlof
  • 200 gram blauwe druiven
  • 50 gram pecannoten
  • 150 gram fourme d'ambert
Klop de koolzaadolie, honing, sherryazijn, gember met wat peper en zout tot een dressing. 
Was de witlof, snijd het kontje eraf, verwijder eventuele lelijke blaadjes, halveer en snijd in de lengte in reepjes. 
Halveer de druiven.
Rooster de pecannoten even in een droge koekenpan en hak ze grof. 
Verbrokkel de fourme d'ambert.
Meng de witlof met de dressing in een schaal. Schep de druiven erdoor. Verdeel de kaas en pecannoten over de salade. 

dinsdag 15 maart 2016

Boterkoek met gember


We hadden niets lekkers meer voor bij de koffie, maar ik had ook geen zin om een hele taart te bakken. Dus iets makkelijkers en snellers. Maar wat? Boterkoek, dat was lang geleden. Eigenlijk te lang. Deze keer bakte ik een variant met gember en gebruikte ik mijn grote vorm van 24 centimeter doorsnee. Als je een kleinere vorm hebt, kun je bij mijn recept voor boterkoek met sinaasappel lezen hoe je dat ook alweer omrekent. 


Boterkoek met gember


  • 250 gram bloem
  • 225 gram boter, in blokjes
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 4 bolletjes gember, fijngehakt
  • 1 eetlepel melk
Meng bloem, boter, basterdsuiker en gember in de keukenmachine tot een samenhangend deeg. Verdeel dit deeg over de boterkoekvorm en druk plat. Bestrijk met de melk.
Verwarm de oven voor op 180C. Bak de boterkoek in 25 minuten gaar en lichtbruin. Laat in de vorm bijna afkoelen en schuif dan los van de bodem en stort de koek. 

maandag 14 maart 2016

Weekmenu - courgette, witlof, aubergine

Het voelt toch een beetje raar om in deze tijd van het jaar courgette te kopen. Ik doe het wel, want de groente is deze week niet duur bij de AH. Ben wel benieuwd waar die vandaan komt. Overigens is deze winter de courgette niet echt heel duur geweest. Eerder gingen de prijzen bij de Lidl richting de 1 euro per stuk in de wintermaanden, en bij de AH zijn ze dan 20-30 cent duurder. Maar deze winter is de courgette volgens mij niet duurder geweest dan 80 cent, en dat ook maar heel af en toe. Nu moet ik wel zeggen dat ik er niet heel erg op gelet heb, omdat courgette 's winters niet zo in mijn systeem zit. In elk geval deze week dus in de bonus, dus komt ie terug in mijn weekmenu. 


Weekmenu

  • Vegapasta met kruidenroomkaas en cashewnoten. Deze keer in elk geval met courgette. En misschien een paar stengels bleekselderij?
  • Courgette gevuld met gehakt en couscous met aubergine. Zie hieronder. 
  • Vanwege de oventijd heeft dit iets meer tijd nodig: gekookte witlofstronkjes die je daarna nog met kaas bestrooit en in de oven/grill een korstje laat krijgen. Erbij krieltjes. 
  • Pasta met een saus van aubergineblokjes en gepelde tomaten (en ui, knoflook, wat gedroogde oregano) bestrooid met geraspte kaas. 
  • Pasta met gerookte zalm en courgette. In dat recept staat venkel, maar dat kan dus ook goed met courgette.
  • De tonijnpasta kan natuurlijk ook heel goed met courgette in plaats van met broccoli.
  • Krieltjes, gebakken kipfilethaasjes en een salade van rauwe witlof met peer
En nog 2 recepten met de voorgesneden ananas en mango. Omdat fruit in warm eten best lekker is, en als je snel wilt zijn geen zin hebt om een ananas in stukjes te snijden. Dat zijn niet echt mijn producten, maar ik kan wel een receptje ermee verzinnen:
  • Rode curry (boemboe, AH) met kipblokjes en ananas en rijst.
  • Mengsel van bleekselderij, kidneybonen en mangoblokjes, gepelde tomaten, komijn, koriander, iets pittigs als sambal en dat bij tortilla's of taco's. Deze kan ook zonder de mango en gebruik dan bijvoorbeeld nog een blikje mais. 
Genoeg ideeën voor deze week dus. 

Courgette gevuld met gehakt en couscous met aubergine

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 tomaat, in stukjes
  • 100 gram couscous
  •  courgette
  • 200 gram (h.o.h.)gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel sambal
  • handje rozijnen
Verhit de olie in een koekenpan of hapjespan. Bak de blokjes aubergine een paar minuten. Voeg dan de blokjes tomaat, een kopje water en wat peper en zout toe. Laat met een deksel op de pan ± 10 minuten pruttelen tot de aubergine gaar is. 
Doe de couscous in een kom, bestrooi met wat zout en overgiet met ± 1,5 deciliter kokend water. Dek af met een bord, deksel of folie en laat minimaal 5 minuten staan. Roer de couscous los met een vork. Schep de aubergine door de couscous. 
Snijd de courgette over de lengte doormidden en hol iets uit met een theelepel of meloenbolletjessteker. Snijd het vruchtvlees klein. Doe de courgettehelften in een ovenschaal, voeg wat water toe en gaar de courgette ± 5 minuten in de magnetron. 
Verhit een hapjespan en bak het gehakt rul. Bak de ui, komijn, koriander en sambal mee. Voeg dan het courgettevruchtvlees en de rozijnen toe en een scheutje water. Laat 5 minuten pruttelen en voeg naar smaak zout toe. Vul de courgettehelften met het mengsel. Eventueel kun je ze nog even doorwarmen in de magnetron. Serveer met de couscous. 

zaterdag 12 maart 2016

Salade van rauwe spruitjes, mango en hazelnoot


Ik noem het wel een salade maar eigenlijk is dit meer iets aangeklede rauwkost want er zit nog wel een dressing door. Ik at het als frisse tegenhanger bij een lasagne met pompoen en spinazie.

Nu ik dit zo schrijf valt me iets grappigs op. Het woord dressing is natuurlijk een Engels woord. Maar waar komt dat vandaan? Het Engelse woord voor jurk is dress. Houdt het daarmee verband? In de zin ervoor heb ik het over aangeklede rauwkost omdat er een dressing doorheen gaat. Dus de sla wordt letterlijk aangekleed.

Salade van rauwe spruitjes, mango en hazelnoot

  • 2 eetlepels hazelnootolie
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • peper, zout
  • 150 gram spruitjes
  • 50 gram mango, in kleine blokjes
  • 10-12 hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
Schaaf de spruitjes met de keukenmachine in dunne plakjes. In veel recepten staat dat je ook een mandoline kunt gebruiken, maar dat is echt heel veel werk met voor spruitjes. En je zit al heel snel aan het uiteinde, dus moet je heel vaak extra goed oppassen voor je vingers.
Meng de olie met de azijn en wat peper en zout. Masseer dit door de geschaafde spruitjes en laat een half uur intrekken. 
Meng de mango door de spruitjes en bestrooi met de hazelnoten. 

donderdag 10 maart 2016

Chocoladetaart met mango, passievrucht en mascarpone


chocoladetaart met mango passievrucht en mascarpone


In deze taart gebruikte ik agar-agar om de vruchtenpuree op te laten stijven. Dat wordt gemaakt van zeewier en is een vegetarisch alternatief voor gelatine. Ik heb het wel eens eerder gebruikt, en werd tot nu toe nog niet echt enthousiast. Na deze taart ben ik positiever gestemd. Het oplossen ging deze keer wel goed. Ik proefde geen korrelige stukjes. Voor iedereen die wel "gewoon" gelatine wil gebruiken, dat is natuurlijk prima mogelijk. Zie helemaal onderaan het recept hoe het dan werkt. Groot verschil is dat gelatine niet mag koken en agar-agar juist wel moet koken. 


Chocoladetaart met mango, passievrucht en mascarpone

(springvorm van 20 centimeter doorsnee)
  • 3 eieren
  • 90 gram suiker
  • 15 gram maizena
  • 30 gram cacao
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 + 1 eetlepel passievruchtlikeur (bijv. passoa)
  • 1 mango (± 250 gram vruchtvlees)
  • 1 passievrucht
  • 2 gram agar agar (of 2 blaadjes gelatine*)
  • 100 gram mascarpone
  • 50 gram griekse yoghurt
  • 20 gram poedersuiker
  • 150 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 1 deciliter slagroom
  • 10 gram boter
  • eventueel physillis om te garneren
Leg de eieren een half uurtje op de verwarming of in een bakje warm water om ze op temperatuur te laten komen. Niet-koelkastkoude eieren worden namelijk luchtiger.
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm. Vet de zijkanten in en bestuif met bloem. 
Klop de eieren met de suiker ± 10 minuten tot ze luchtig en bleek zijn. 
Verwarm de oven voor op 150C. 
Zeef maizena, cacao en zelfrijzend bakmeel en een snuf zout boven het eiermengsel. Giet de gesmolten boter er langs de zijkant bij. Spatel alles luchtig door elkaar tot alles net gemengd is. Giet het beslag in de vorm en bak de biscuitbodem volgens het volgende schema: 13 minuten op 150C, 13 minuten op 165C en 13 minuten op 175C. 
Laat de biscuitbodem afkoelen. Snijd 'm dan horizontaal doormidden, leg de onderste helft op een taartrooster en besprenkel deze met 1 eetlepel likeur. 
Pureer het mangovruchtvlees met de passievrucht. Breng1/4 deel met een lepel water aan de kook en roer de agar-agar hierdoor. Roer goed en laat een paar minuten doorkoken. Meng dit door de rest van de fruitpuree en wrijf door een zeef. Verdeel de fruitpuree over de onderste taarthelft. 
Roer de mascarpone, griekse yoghurt, poedersuiker en de andere lepel likeur door elkaar. Verdeel dit over de fruitpuree. Leg de bovenste helft van de biscuitbodem hierop. 
Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Breng de slagroom met de boter aan de kook. Giet de kokende room over de chocolade. Laat heel even staan en klop dan door elkaar. Zet de taart, samen met het taartrooster waar de taart nog steeds op staat, boven een bord. Giet het chocoladeglazuur over de bovenkant van de taart. Als het goed is, vloeit het mooi uit en langs de zijkanten naar beneden. Het bord is bedoeld om het teveel op te vangen. Bewaar dit in een bakje in de koelkast of vries het in. Je kunt er nog een andere taart mee bestrijken (voor te gieten is het te weinig) of als chocoladesaus gebruiken. Versier de taart eventueel met de physillis. 

*) Als je gelatine gebruikt in plaats van agar agar werk dan als volgt: week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm 1/4 van de fruitpuree met 1 eetlepel water tot bijna tegen de kook aan. Laat, van het vuur af, de gelatine hierin oplossen. Laat de gelatine in elk geval niet koken omdat deze dan zijn bindkracht verliest. Roer dit fruitgelatinemengsel door de rest van de fruitpuree. 

dinsdag 8 maart 2016

Bietjes en linzen met bloedsinaasappel en radicchio


Bloedsinaasappels hebben vanwege hun uiterlijk toch net een streepje voor op gewone oranje sinaasappels. Helaas zijn ze er maar kort. Ik maakte dit gerecht al een tijdje geleden, dus de kans is niet zo groot dat je nu nog bloedsinaasappels kunt vinden. Maar met gewone oranje sinaasappels is deze soort van salade van linzen en bietjes ook gewoon erg lekker.

Bietjes en linzen met bloedsinaasappel

(6 personen)
  • 1 kilo bietjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 350 gram bruine linzen
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • peper zout
  • 1 kropje radicchio
  • 1 stronk witlof (± 150 gram)
  • 1 bakje pittige kiemen (AH, of tuinkers ofzo)
  • 3 (bloed)sinaasappels
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels frambozenazijn
  • iets oranjebloesemwater
Borstel eventueel zand van de bietjes en doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Kook de bietjes in ± 1 uur gaar. Laat iets afkoelen en wrijf dan de schil eraf. Snijd de bietjes doormidden en dan in halve maantjes.
Doe de rode ui, de frambozenazijn en een lepel water in een klein kommetje. Verwarm dat een halve minuut in de magnetron en laat staan tot de linzen gekookt zijn. 
Week de linzen ± 2 uur voor in koud water. Zet ze dan met schoon water op en kook ze in ± 25 minuten gaar. Giet af en meng er dan wat zout en de rode ui met azijn door. 
Haal de bladeren van de radicchio los, snijd de taaie nerf eruit, was de bladeren, slinger ze droog en snijd of scheur in stukjes.
Snijd de witlof over de lengte doormidden en dan in boogjes. 
Schil de sinaasappels dik zodat het wit meekomt. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en knijp ook de vliesjes uit. 
Meng het sinaasappelsap met de olie, azijn, een drupje oranjebloesemwater en wat peper en zout tot een dressing. 
Verwarm de bietjes eventueel nog even. Ze kunnen ook koud of lauw door de salade, net als de linzen. Ligt een beetje waar je zin in hebt. 
Meng de bietjes en de linzen door elkaar. 
Meng de radicchio, witlof en sinaasappel door elkaar in een grote schaal en meng de dressing erdoor. Verdeel de linzen en bietjes erover. Bestrooi met de kiemen. 

maandag 7 maart 2016

Weekmenu - zoete aardappel, tartaartje, rode ui

O ja, en de verse pasta en bakjes pesto zijn weer in de aanbieding. Dus die kunnen ook weer deze week. Samen met de roerbakmix ben je dan snel klaar. Wil je iets creatievers met wat er deze week in de bonus is, lees dan door. Een hele week pasta is best wel een beetje saai. 



  • Gebakken krieltjes, tartaartje met gebakken (rode) ui en champignons en komkommer.
  • Stamppot van half zoete aardappel en half gewone aardappel en heel kort gekookte preiringen. Erbij rookworst of een tartaartje. Een beetje zoals deze stamppot
  • Overigens is de boerenkoolstamppot anders - met zoete aardappel en chorizo - ook erg lekker. Of is 2 keer stamppot ook saai?
  • Chinese of Thaise roerbakgroente bakken met wat sambal en ketjap. Omeletreepjes en cashewnoten erdoor en erbij rijst of mie. 
  • Bulgur (of couscous) met zoete aardappel, koriander, lente-uitjes en limoen. Een beetje geitenkaas of feta hierbij is een lekkere niet-vlees optie. 
  • Een frittata (soort ovenomelet) met zoete aardappel en rode ui en geitenkaas. Erbij is een venkelsalade of gekookte broccoli lekker.
  • Natuurlijk mag je ook een keer verse pasta met bijvoorbeeld pesto eten. 




zaterdag 5 maart 2016

Indiase curry met spruitjes en ei

Ik ga het vast nog wel vaker zeggen dit jaar, maar 2016 is het Internationale Jaar van de Boon. Ook van linzen en erwten, maar boon bekt wat lekkerder. Peulvruchten bevatten veel eiwitten, dus passen heel goed in een eetpatroon waarin je minder of geen vlees eet. Klinkt leuk, maar hoe pak je dat dan aan? Want de chili con carne en erwtensoep, dat kennen we wel. Overigens kun je daar dan best het aandeel vlees in verminderen: in de chili een blik bonen meer, en de helft van het gehakt. 

Het is niet zo ingewikkeld. Koop een zak gedroogde rode linzen. Daarmee kun je 4 keer dit recept maken. Voordeel van rode linzen (net als gele spliterwten) is dat je ze niet hoeft te weken en ze relatief snel klaar zijn. Blijft er misschien nog wel een ander probleem over: de spruitjes. Wil je echt niet op deze manier proberen, dan kun je de spruitjes ook vervangen door bijvoorbeeld roosjes bloemkool. 


Indiase curry met spruitjes en ei

(4-6 personen)
  • 1 kilo spruitjes
  • 4-6 eieren
  • 1 ui, in grote stukken
  • 3 centimer gemberwortel, fijngeraspt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 rode chilipeper, in stukjes (of sambal naar smaak)
  • 3 theelepels garam masala
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2,5 deciliter kokoscrème
  • 200 gram rode linzen (gedroogde)
  • 1 blik gepelde tomaten 
  • 25 gram geraspte kokos
  • sap van 1/2 limoen
Maak de spruitjes schoon door een heel dun plakje van het kontje te snijden en eventuele lelijke blaadjes te verwijderen. Halveer de spruitjes. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan en breng aan de kook. Laat ± 5 minuten koken tot ze beetgaar zijn en giet dan af. (eventueel kun je de spruitjes ook zonder voor te koken in de curry garen, maar de curry brandt redelijk snel aan, dus vind ik dit prettiger)
Kook de eieren  8 minuten. Laat ze schrikken met koud water, pel ze en halveer ze.
Maal de ui, gember, knoflook, kurkuma, gemberpoeder, chilipeper, garam masala en zout in een kleine keukenmachine tot een pasta. 
Verhit de zonnebloemolie en bak de pasta een paar minuten tot deze lekker begint te ruiken. Roer geregeld. Doe de kokoscrème, linzen en 4 deciliter water erbij. Breng aan de kook en laat op laag vuur ± 25 minuten koken tot linzen zacht zijn. Doe de tomaten, kokos en limoensap erbij pureer alles met de staafmixer. Laat nog ± 5 minuten doorpruttelen. Proef of de curry goed op smaak is. 
Doe de spruitjes en de halve eieren bij de currysaus en laat nog even goed heet worden. 
Geef er rijst bij. 

vrijdag 4 maart 2016

Toetje met frambozen, mascarpone, lange vingers, kokos en chocolade

Meestal krijg ik klachten van mannetje Q als ik een andere tiramisu dan standaard maak. Maar bij dit toetje was het commentaar dat ie nog wel vaker gemaakt mocht worden. Het is natuurlijk ook iets minder tiramisuachtig maar de elementen zitten er toch wel grotendeels in: lange vingers, mascarpone en chocolade. 





Toetje met frambozen, mascarpone, lange vingers, kokos en chocolade



  • 125 gram frambozen (mag ook diepvries)
  • 1 eetlepel kokoslikeur
  • 6 lange vingers
  • 125 gram mascarpone
  • 50 gram griekse yoghurt
  • 25 + 5 gram poedersuiker
  • 25 gram geraspte kokos + een beetje
  • 50 gram pure chocolade
  • 0,4 deciliter slagroom
Prak 25 gram van de frambozen fijn met de kokoslikeur. Giet dit onderin een schaaltje waar de lange vingers precies inpassen. Leg de lange vingers op de frambozensaus. Verdeel hierover de rest van de frambozen en bestrooi met 5 gram poedersuiker.
Meng de mascarpone, griekse yoghurt, 25 gram poedersuiker en 25 gram kokos goed door elkaar. Verdeel dit over de frambozen. 
Doe de chocolade in een hittebestendig kommetje. Breng de slagroom aan de kook. Giet de hete slagroom op de chocolade, laat heel even staan en roer dan door elkaar. Verdeel over de bovenkant van het toetje. Bestrooi met de geraspte kokos. 
Maak dit toetje het liefst een dag van tevoren zodat de frambozensaus in de lange vingers kan trekken. 

woensdag 2 maart 2016

Bloemkool mac & cheese

Dit is wel een beetje een wit gerecht. Witte pasta, witte bloemkool en lichtgele kaas. Vandaar dat ik er nog een rode paprika door deed. Anders is het wel een heel saai bordje eten. Zeker niet fotogeniek, vandaar maar een foto van een rauwe bloemkool.   
Ik pureer de helft van de bloemkool door de saus, en laat de helft nog herkenbaar terug komen. Als je mee-eters hebt die lopen te miepen over groente kun je ook alle bloemkool pureren. Ongemerkt gaat er dan nog best wat groente naar binnen. Ik vind het zelf lekkerder om ook nog wat structuur in mijn eten te hebben. 







Bloemkool mac & cheese

  • 1 grote bloemkool (± 1 kilo na schoonmaken)
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 6 deciliter melk
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • blaadjes van 4 takjes salie, in dunne reepjes
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 400 gram grote macaroni
  • 200 gram oude kaas, geraspt
  • 1 kleine rode paprika, in stukjes
  • 1 bolletje mozzarella, in stukjes
Verdeel de bloemkool in roosjes en verdeel de hoeveelheid bloemkool in 2 delen. 
Breng 1 deel in gezouten water aan de kook en kook ± 10 minuten tot de bloemkool goed zacht is. 
Smelt ondertussen de boter in een pan maar laat de boter niet bruin worden. Roer de bloem door en laat 1 minuut garen. Roer scheutje voor scheutje de melk erdoor zodat een saus zonder klontjes ontstaat. Schep de gare bloemkool met een schuimspaan uit het water en schep in de saus. Voeg de peper, salie en nootmuskaat toe en pureer. Meng 1/3 van de geraspte kaas door de saus. Proef of er nog peper of zout bij moet. 
Kook de andere bloemkoolroosjes in hetzelfde water een paar minuten tot het rauwe eraf is. Schep met een schuimspaan uit het water en zet even apart. 
Voeg nog wat extra water aan de pan toe als dat nodig is. Breng aan de kook en kook de macaroni 2 minuten korter dan het pak aangeeft. In de oven gaart de macaroni nog verder dus zorg ervoor dat de macaroni nog niet te gaar is. Giet de macaroni af. 
Meng de bloemkoolroosjes en stukjes paprika en bijna alle saus door de macaroni. Schep de helft in een ovenschaal. Verdeel de stukjes mozzarella erover. Schep hierop de rest van de macaroni. Verdeel de laatste saus hierover. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. 
Zet de schotel nog 15-20 minuten op 180C hetelucht-grill in de oven zodat de bovenkant een mooi kaaskorstje krijgt. 
Geef er eventueel nog wat rauwkost bij.