maandag 23 januari 2017

Quiche met paddenstoelen en pompoen


Veel paddenstoelen had ik gekocht. Dacht ik. Maar toen ik deze quiche maakte vond ik het toch wat weinig. Paddenstoelen slinken namelijk heel erg. Dat kun je ook wel zien aan de dunne sliertjes op de bovenkant van de quiche. Dat waren beukenzwammen en daar blijft dus echt niet veel van over. Om het gebrek aan paddenstoelen op te vangen deed ik er pompoenblokjes bij. Een lekkere combinatie. 

Quiche met paddenstoelen en pompoen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - quichevorm met losse bodem 22 centimeter doorsnee)
  • 100 gram bloem
  • 100 gram volkoren (spelt)meel
  • 20 gram maanzaad
  • 110 gram koude boter, in blokjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 350 gram (kabocha)pompoen in blokjes van 0,5 centimeter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 350 gram gemengde paddenstoelen (ik had kleine portobello's, oesterzwammen, shiitakes en een paar beukenzwammen voor bovenop)
  • peper, zout
  • 3 eieren
  • 0,5 deciliter slagroom 
Meng bloem, meel, maanzaad en boter in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Meng er dan de helft van het water door zodat het deeg samenkomt. Voeg nog wat water toe als dat nodig is. Verpak in plastic (of een boterhamzakje) en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Knip een cirkel van bakpapier en leg die op de bodem van de vorm. Vet de zijkanten in en bestrooi met paneermeel. 
Rol het deeg uit tot een ronde lap van 28 centimeter doorsnee en bekleed de vorm hier mee. Leg een vel bakpapier op het deeg en daarop een blindbakvulling (bv. droge peulvruchten). 
Verwarm de oven op 180C. Bak de deegbodem 20 minuten met de blindbakvulling en daarna nog 10 minuten zonder. 
Kook ondertussen de pompoenblokjes ± 5 minuten half gaar en giet af. Bestrooi met wat zout en peper.
Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de ui een paar minuten. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snijd in plakken of reepjes. Voeg de paddenstoelen toe aan de ui en bak op hoog vuur tot de paddenstoelen bruin beginnen te worden. Voeg de knoflook toe en bak heel even mee. Bestrooi met peper en zout. 
Klop de eieren los met de slagroom en breng op smaak met peper en zout. Roer de paddenstoelen erdoor. 
Verdeel de pompoenblokjes over de bodem van de taart. Schep het paddenstoelenmengsel erop. Bak de quiche ±30 minuten tot de vulling gestold is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen