maandag 27 februari 2017

Halva van griesmeel - Indiase griesmeelpudding

Geen zin in de Nederlandse griemeelpudding? Maak dan een Indiase versie. Die bevat wel boter, meer suiker en is ook iets bewerkelijker dan de Nederlandse versie. Maar dan heb je wel een bijzonder toetje voor na een Indiaas etentje. 



Zoals ik vorige week al schreef bij de puri, is manlief vorig jaar 2 keer in India geweest, wat de liefde voor de Indiase keuken weer wat sterker heeft gemaakt. Vandaar dat ik ook weer wat meer Indiase gerechten op tafel zet. De foto hieronder is niet mijn werk. Dit is een impressie van wat hij op reis gegeten heeft. Ik was wel een beetje jaloers. Ook omdat het daar toen lekker warm was en hier best koud. 


thali


Halva van griesmeel - Indiase griesmeelpudding

  • 20 gram rozijnen
  • 20 gram cashewnoten, grof gehakt
  • 8 kardemompeulen
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 2,5 deciliter volle melk
  • 2,5 deciliter water
  • 125 gram suiker
  • paar druppels rozenwater
  • 150 gram boter
  • 250 gram griesmeel
Doe de rozijnen en de cashewnoten in een kommetje water om te weken. 
Breek de kardemom open in een vijzel en peuter de zaadjes eruit. Vijzel de zaadjes fijn. 
Breng melk, water, suiker, kardemom en kaneel aan de kook en roer zodat de suiker oplost. Laat een paar minuten inkoken zodat het iets dikker wordt. Blijf roeren om te voorkomen dat het aanbrandt of overkookt. 
Laat de boter smelten. Roer het griesmeel erdoor en bak een paar minuten. Roer dan de melksuikersiroop erdoor. Blijf goed roeren zodat alle klontjes verdwijnen. Roer er een paar druppels rozenwater en de afgegoten rozijnen en cashewnoten door. Giet in een schaal en laat iets afkoelen. Snijd in vierkantjes (of schep gewoon met een lepel).

bron: ayurvede gelderland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten