vrijdag 17 maart 2017

Hartige flapjes met sperziebonen, kikkererwten en auberginepuree - mysterybox


Ik had wel weer een keer zin in een mysterybox en deed een oproepje in een groep op Facebook om ingrediënten in te leveren. Deze keer was er veel animo: 15 ingrediënten (konijn met pure chocolade? groene asperges met bruine rum?) belandden in de hoge hoed. Ik toverde er geen konijn uit, maar wel de volgende 6 ingrediënten: gamba's, verse kokos, freekeh, sperziebonen, kikkererwten en aubergine. 



Het is de bedoeling dat je met minimaal 3 van deze 6 producten een gerecht verzint. Daarnaast mag je gebruik maken van wat voorraadkastingrediënten zoals bloem, eieren, boter/olie, azijn/citroen en specerijen en kruiden. 
Bij het indienen van de ingrediënten opperde iemand "rook" als ingrediënt. Dat vond ik meer een bereidingswijze, maar wel een inspirerende. Bij het verzinnen van het gerecht kwam de gerookte auberginepuree dan ook al snel op. Ik gaarde de aubergine onder de grill maar dat kan natuurlijk ook heel goed met echte rook op een bbq. 
't Was een beetje zoeken naar wat ik daar weer verder bij ging maken, maar uiteindelijk besloot ik een hartig hapje te maken met een vulling van sperziebonen en kikkererwten. Voor het deeg gebruikte ik dit recept van Mannin voor strudeldeeg. Ik maakte wel wat minder, en gebruikte maar iets minder dan de helft van het deeg voor deze flapjes. Misschien dat ik van het weekend met de rest nog een kleine apfelstrudel maak. 

Hartige flapjes met sperziebonen, kikkererwten en auberginepuree

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 8 tot 10 flapjes)

  • 1 grote aubergine (± 325 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • citroensap
  • zout
  • 150 gram bloem + extra voor het uitrollen
  • snuf zout
  • 7 gram fijne tafelsuiker
  • 1 ei, losgeklopt (je gebruikt niet alles)
  • 15 gram azijn
  • 75 gram lauw water
  • 7 gram zonnebloemolie
  • 20 gram gesmolten boter
  • 125 gram sperziebonen
  • 125 gram gare kikkererwten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel ras-el-hanout
  • snuf cayennepeper
  • paar blaadjes verse munt
Halveer de aubergine over de lengte. Leg met het snijvlak naar beneden op een bakplaat. Gaar de aubergine ± 45 minuten in een oven van 180C op de combinatiestand hetelucht-circulatiegrill. (of als jouw oven andere standen heeft: begin met hetelucht en gebruik later, als de aubergine redelijk gaar is, de gril.) Het is de bedoeling dat het vruchtvlees heel zacht is en de schil geblakerd zodat het vruchtvlees een rokerige smaak krijgt. Laat de aubergine iets afkoelen en schraap dan het vruchtvlees uit de schil. Doe dat in een zeef en laat een paar uur uitlekken. Pers de knoflook boven de auberginepuree uit en roer, samen met wat zout en citroensap naar smaak, door de puree. 
Doe bloem, zout en suiker in een kom. Weeg van het ei 7 gram af en roer dat door het water en de azijn. Meng dit door de bloem en kneed met de kneedhaken van de handmixer (of gebruik een broodbakmachine) tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Kneed er dan, beetje bij beetje, de olie door heen. Doe het deeg in een ingevette kom, dek af en zet een half uur in de koelkast. 
Voor de vulling haal je de puntjes van de sperziebonen en snijd je ze in stukjes zo klein als de kikkererwten. Kook ze ± 5 minuten. Giet af. 
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ras-el-hanout heel even. Doe 2/3 van de kikkererwten en een lepel water erbij en prak deze grof. Meng de stukjes sperzieboon en de hele kikkererwten erdoor. Breng de vulling op smaak met wat zout en cayennepeper. 
Leg een gladde theedoek (of een klein tafellaken) op tafel en bestuif goed met bloem. Rol, met een met bloem bestoven deegroller, het deeg zo dun mogelijk uit. Gebruik daarna je handen om het deeg vliesdun te krijgen. Schuif hiervoor je handen onder het deeg met je handpalm naar beneden en rek met de bovenkant van je handen het deeg uit. 
Warm de oven voor op 175C en bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie. 
Snijd met een pizzasnijder de dikke randen van het deeg. De lap moet minimaal 50 centimeter breed zijn en 35 centimeter lang. Smeer de gesmolten boter over 3/4 deel van het deeg. Snijd in ± 8 repen van 6/7 centimeter breed. Leg een lepel vulling op het onderste (niet met boter bestreken) stukje en vouw al zigzaggend tot een driehoek die aan alle zijden gesloten is. Bestrijk de bovenkant ook met gesmolten boter. Leg de flapjes op de bakplaat. Bak de flapjes op 175C in 20-25 minuten lichtbruin. 
Verwarm de auberginepuree een beetje en lepel wat op een bord. Zet de flapjes erin en bestrooi met wat munt. 

Wat maakten de andere bloggers?
  • Ingrid was heel snel....Zij maakte gamba's in een krokant jasje van kokos met aubergine en freekeh. 
  • Stephanie werd geïnspireerd door de landen rondom de Middellandse Zee en maakte tapas met de gamba's, kikkererwten en aubergine. 
  • Hanneke gebruikte bijna alle ingrediënten in een curry. Alleen de kokos kwam uit een blikje, maar volgens mij omdat de verse kokosnoot niet goed bleek te zijn. 
  • Pauline maakte een lekkere salade met freekeh en sperziebonen. 
  • O nee, de rotte kokosnoot was van Christien. Zij maakte een Indiase curry (zonder kokos) met aubergine, kikkererwten en sperziebonen. 
  • Cora verwerkte de sperziebonen en kokos in een salade en gaf er gamba's bij. 
  • Weer een andere salade: met sperziebonen, gamba's en freekeh, gemaakt door René.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen